НОВИНИ

БАН получи наградата "Марко Семов"

Българската академия на науките стана носител на наградата за ярко присъствие в духовния живот на нацията, на името на професор Марко Семов. Отличието връчи лично президентът Румен Радев в присъствието на български интелектуалци, съдии, министри, народни представители, членове на академията.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:54, 10.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Българите признават заслугите на другите не приживе а посмъртно, казваше професор Марко Семов. Ако беше жив, утре той щеше да навърши 80 години. Виден интелектуалец, човек опитал опише българската народопсихология, журналист, писател, сценарист и член-кореспондент на БАН. В негова памет за шести пореден път се връчва награда за ярко присъствие в духовния живот на нацията.

Мариус Донкин: Повече от всичко и във всичко Марко Семов беше изключителен българин, страстно и безмерно предан на отечеството си. Истински съвременен будител с особено ярка диря в духовния живот на българската нация.

Докато беше жив професор Семов вярваше в народопсихологията, нейното съществуване и духа на нацията. Той твърдеше, че българите сме много надарен народ, но неспособен да го покаже.

Румен Радев, президент на България: Духовната височина, която ни завеща професор Марко Семов, е огромен капитал и нашето предизвикателство днес е да трансформираме тази духовна височина в кинетична енергия, за да можем да се справим с проблемите на нашето съвремие и България да върви напред.
Атанас Семов: От всичко което крепи, нацията, държавата и Европа, духовността е най-твърдият гръбнак, най-здравата опора, най-плодородната почва.

Наградата от името на БАН получи председателят на институцията академик Юлиан Ревалски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония пуска влак стрела без контактна мрежа
Япония пуска влак стрела без контактна мрежа
Пръскането срещу комари по Дунав започва в петък
Пръскането срещу комари по Дунав започва в петък