НОВИНИ

Депутатите удължиха заседанието си заради Бюджет 2018

БАН спуска черни знамена заради бюджета си за наука. Учените определиха отделените за тях пари като "ликвидационнен" бюджет. Очаква се депутатите да приключат обсъждането на окончателните текстове на бюджета на здравната каса за 2018 г., които са с 400 милиона лева повече. Те удължиха заседанието си до 23:00 часа. Опозицията нападна управляващите, че умишлено са подценили приходите в социалната сфера.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:05, 29.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

В пленарната зала днес депутатите най-дълго спориха за приходите в НОИ. Подценени ли са те умишлено, за да излезе бюджетът на плюс в края на годината, както твърди опозицията. ДПС поискаха приходите да се увеличат със 140 милиона лева.

Хасан Адемов - ДПС: Тези 140 млн. лв., които ги предлагаме, могат да дойдат съвсем спокойно като приходи от осигурителни вноски, в никакъв случай не могат да бъдат в тежест на бюджета на ДОО.
Ирена Димова - ГЕРБ: Няма основание за увеличение на планирания размер на приходите, а всяко увеличение на разходите води до нарастване на трансфера от държавния бюджет за покриване на недостига от средства, което допълнително натоварва разходната част на държавния бюджет.

Беше разкритикувано и минималното индексиране на пенсиите догодина с 3,8%.

Георги Гьоков - "БСП за България": От ГЕРБ и обединени патриоти хабер нямат да откликнат на очакванията на обществото за увеличаване на адекватността на размерите на пенсиите. Кьорфишек се оказаха обещанията за преизчисляване и за по-значително увеличаване на пенсиите.

Във връзка с искането максималният осигурителен таван да се увеличи, социалният министър Бисер Петков защити запазването на прага на 2600 лева.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Увеличаването и промяната на максималния осигурителен доход има двупосочен ефект в бюджета на ДОО, както увеличение на приходите, но същевременно и увеличение на разходите. Понякога това се игнорира и бих искал да акцентирам и върху него.

Догодина осигуровката за пенсия ще се увеличи с 1%. Майчинските през втората година се вдигат и ще станат 380 лв. Обезщетенията за безработица също се повишават на 9 лева на ден, но се затяга режимът за отпускане - ще са необходими 18 месеца стаж. Минималната работна заплата от 1 януари ще нарасне на 510 лева. За здраве догодина бюджетът се увеличава с над 400 милиона лева. Все пак критики не липсваха.

Илиян Тимчев - БСП за България: Услади ви се г-да управляващи, готови свежи средства от публичния ресурс за здравеопазване да ги оставяте в държавния бюджет и, жаргонно казано, да ги превръщате в асфалт.
Даниела Дариткова - председател на здравната комисия, ГЕРБ: Давайки стабилна финансова рамка за следващата година - 407 млн. лв. повече, с разпределението на повече средства по отделните параметри на бюджета ние гарантираме, че дебатът за намирането на по-добър начин за оказване на медицинска помощ може да бъде успешен и наистина да имаме ефективна здравна система.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Регионалното министерство иска по-строги санкции за шофьорите с неизрядни гуми
​Регионалното министерство иска по-строги санкции за шофьорите с неизрядни гуми
Бизнесът има интерес към наемане на непълнолетни
Бизнесът има интерес към наемане на непълнолетни