Това може да се окаже опасно за икономиката в бъдеще, предупреждава председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов, който беше гост в сутрешния блок на БНТ.

Ипотечните кредити само за година са нараснали с 20%, увеличението при потребителските заеми пък е 14 на сто. Това изпреварва здравословните нива на растеж, каза в предаването Сутрешния блок председателят на Асоциацията на банките у нас.

Петър Андронов: Време е сериозно да помислим за растежа на кредитите, той става висок. Може би около 10 процента е здравословното максимално изражение, но сега ние виждаме 15-20%, тоест стигаме до фаза в икономиката, когато оптимизмът е хубаво нещо, но трябва да се внимава повече.

Две са причините за нарастването на кредитите - увеличението на доходите средно с 10 на сто на година и задържането на лихвите на ниско ниво.

Петър Андронов: Трябва хората да внимават, трябва да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, трябва да се оставят буфери, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред.

Неочаквана изненада за потребителите може да бъде увеличението на лихвите в бъдеще и това също трябва да се взима под внимание, когато се тегли кредит.

Андронов коментира и бъдещото влизане на България в т. нар. "клуб на богатите" - страните от еврозоната.

Петър Андронов: Ние трябва да изпълним условията, които има в процеса, така че има много предпоставки, много етапи и много условности, които трябва да бъдат преодолени и изпълнени, за да можем да прогнозираме, много е безотговорно да ви кажа, след две години ще влезем в ЕРМ 2 или тази есен.

По думите на банкера, кредитните институции у нас не се притесняват от по-големия контрол с влизането в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз на Европа.

Петър Андронов: Система, която дава допълнителна сигурност, която дава равни условия на участие на пазара, която елиминира по-фриволни практики, няма причина да се притесняваме за всеки е по-добре да работи в среда с добри правила.

Притеснения няма и след стрес-тестовете, защото те са потвърдили заключенията на банковия надзор у нас, каза още Андронов.