НОВИНИ

Банките отчитат рекорден за последните 10 години ръст на жилищните кредити

Това може да се окаже опасно за икономиката в бъдеще, предупреждава председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов, който беше гост в сутрешния блок на БНТ.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:16, 28.08.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Ипотечните кредити само за година са нараснали с 20%, увеличението при потребителските заеми пък е 14 на сто. Това изпреварва здравословните нива на растеж, каза в предаването Сутрешния блок председателят на Асоциацията на банките у нас.

Петър Андронов: Време е сериозно да помислим за растежа на кредитите, той става висок. Може би около 10 процента е здравословното максимално изражение, но сега ние виждаме 15-20%, тоест стигаме до фаза в икономиката, когато оптимизмът е хубаво нещо, но трябва да се внимава повече.

Две са причините за нарастването на кредитите - увеличението на доходите средно с 10 на сто на година и задържането на лихвите на ниско ниво.

Петър Андронов: Трябва хората да внимават, трябва да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, трябва да се оставят буфери, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред.

Неочаквана изненада за потребителите може да бъде увеличението на лихвите в бъдеще и това също трябва да се взима под внимание, когато се тегли кредит.

Андронов коментира и бъдещото влизане на България в т. нар. "клуб на богатите" - страните от еврозоната.

Петър Андронов: Ние трябва да изпълним условията, които има в процеса, така че има много предпоставки, много етапи и много условности, които трябва да бъдат преодолени и изпълнени, за да можем да прогнозираме, много е безотговорно да ви кажа, след две години ще влезем в ЕРМ 2 или тази есен.
;

По думите на банкера, кредитните институции у нас не се притесняват от по-големия контрол с влизането в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз на Европа.

Петър Андронов: Система, която дава допълнителна сигурност, която дава равни условия на участие на пазара, която елиминира по-фриволни практики, няма причина да се притесняваме за всеки е по-добре да работи в среда с добри правила.

Притеснения няма и след стрес-тестовете, защото те са потвърдили заключенията на банковия надзор у нас, каза още Андронов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ оповестява данни за външния ни дълг
БНБ оповестява данни за външния ни дълг
Урсула фон дер Лайен ще посети утре България
Урсула фон дер Лайен ще посети утре България