НОВИНИ

Банкови скандали в Латвия

Бюрото за превенция и борба с корупцията В Латвия съобщи, че Гуверньорът на централната банка в страната е заподозрян за искане на подкуп в особено големи размери. Илмар Римшевич беше арестуван в събота. По друг банков скандал латвийският финансов регулатор разпореди на третата по големина банка да спре разплащанията, заради обвинения в пране на пари и връзки със Северна Корея.

bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 19.02.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Днес за първи път съобщиха за какво е заподозрян гуверньорът на Латвийската централна банка.

Йекабс Страуме, ръководител на Бюрото за превенция и борба с корупцията: Бюрото започна наказателно производство на 15 февруари за вземане на подкуп в особено големи размери от високопоставен представител на Централната банка на Латвия. Разследва се искане на подкуп от най-малко 100 000 евро.

От Централната банка на Латвия посочиха, че имат нулева толерантност към корупцията и съдействат на следователите. Днес премиерът Марис Кучинскис събра извънредно кабинета и увери, че няма заплахи за финансовата система на страната. Римшевич е топ банкер на Латвия от 2001 г. и довършва трети мандат. Той е и в Съвета на ЕЦБ от 2014 г, когато страната прие единната европейска валута. В Латвия набира сили още един банков скандал.

Йекабс Страуме, ръководител на Бюрото за превенция и борба с корупцията: Относно съобщението на американското финансово министерство, то не е свързано с нашето разследване - за момента.

Миналата седмица американското финансово министерство обвини третата по големина банка ABLV , че е позволила на клиенти да търгуват със Северна Корея и е прикривала това чрез подкупи на длъжностни лица, а освен това е извършвала пране на пари. Днес ABLV получи нареждане да спре разплащанията, по искане на Европейската централна банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Карлово почете паметта на Васил Левски
​Карлово почете паметта на Васил Левски
Сирийската армия влиза в Африн, където е в ход турска военна операция
Сирийската армия влиза в Африн, където е в ход турска военна операция