COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Барак Обама изнесе последната си реч като президент

Барак Обама изнесе последната си реч като президент на Съединените щати. В обръщението си Барак Обама засегна редица важни теми, по които има разногласия с наследника си - Доналд Тръмп. Държавният глава предупреди американците, че отричането на реалната заплаха от глобалното затопляне е предателство спрямо бъдещите поколения. Обама засегна и темите за неравенствата в обществото, породени от различните доходи и раса.

от Борис Бъчваров
11:29, 11.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света
Барак Обама изнесе последната си реч като президент

Бодра крачка, усмивка и поздрав към хилядите привърженици в залата. Така започна прощалната реч на американския президент Барак Обама. Той я произнесе в Чикаго, където преди осем години той обяви, че печели първите президентски избори.

Барак Обама, президент на САЩ: "Вие бяхте промяната. Вие отговорихте на надеждите на хората и заради вас по почти всеки показател Америка е по-добро и по-силно място, отколкото когато започнахме".

Барак Обама изрази опасения за запазването на демокрацията в Съединените щати.

Демокрацията ни е застрашена, когато я възприемаме като даденост. Всички ние, независимо от партийната ни принадлежност, би трябвало да се включим в задачата за изграждането наново на демократичните ни институции. След като избирателната активност в Америка е една от най-ниските в развитите демокрации, би трябвало да улесним, а не да затрудним гласуването".

Барак Обама се обърна специално към съпругата си Мишел като и благодари за подкрепата и ролята и на първа дама.

"Ти пое роля, която не си искала и се справи с нея с благородство, стил и хумор. Направи така, че Белият дом се превърна в място за всеки. Новото поколение си постави високи цели, защото вижда теб като модел за подражание. Горд съм с теб. Цялата страна е горда с теб".

55-годишният Обама напуска Белия дом след два мандата като държавен глава и ще бъде наследен на поста от републиканеца Доналд Тръмп. Той ще положи клетва като президент на 20-и януари и се заканва да отмени някои от ключовите реформи на Обама, включително в областта на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Децата до 18 години могат да спортуват на открито и на закрито
Децата до 18 години могат да спортуват на открито и на закрито
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината