НОВИНИ

Барак Обама обвини Русия в намеса в изборите в САЩ и въведе санкции срещу нея

Президентът на САЩ Барак Обама одобри днес серия от санкции срещу Русия заради намесата й в президентските избори в САЩ и предупреди, че предстоят още мерки.

bnt avatar logo
от БТА
22:58, 29.12.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
барак обама обвини русия намеса изборите сащ въведе санкции нея

Тези мерки бяха предшествани от нееднократни предупреждения към руското правителство и ние ги смятаме за необходим и адекватен отговор на опитите му да навреди на интересите на САЩ чрез нарушаване на установените международни норми на поведение, се казва в изявление на Обама.

Тези мерки не са последните в отговор на руските агресивни действия. Ние ще продължим да реагираме своевременно и адекватно, допълва президентът.

Той посочва, че правителствен доклад за руските опити за намеса в изборите в САЩ ще бъде изпратен в Конгреса в близките дни.

Държавният департамент обяви за персона нон грата 35 "служители на руското разузнаване", които в рамките на 72 часа трябва да напуснат САЩ със семействата си. Официално те са дипломати от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско. Освен това ще бъдат затворени два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, които са използвани от руски представители с цел събиране на разузнавателна информация.

В комюнике на Белия дом се съобщава за въвеждане на санкции срещу девет юридически и физически лица, включително две руски разузнавателни агенции и три компании, които са предоставили материална подкрепа за кибероперациите на една от разузнавателните служби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявен е жълт код за силен вятър, сняг и поледици
Обявен е жълт код за силен вятър, сняг и поледици
Катастрофа затвори за товарни автомобили пътя край Симитли
Катастрофа затвори за товарни автомобили пътя край Симитли