НОВИНИ

Барак Обама пристигна в Гърция

Започна последната международна обиколка на американския президент. Преди час Барак Обама пристигна в Атина.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
11:45, 15.11.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Няма по-охраняван град днес от Атина. Над четири хиляди полицаи блокираха всички пътища по маршрута на американския президент. Програмата на президента Обама включва първо среща с президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Следва работна среща с премиера Алексис Ципрас, която ще продължи над час и половина.

С интерес се очаква дали президентът Обама ще подкрепи облекчаването на гръцкия дълг,както и позицията на Вашингтон по бежанската криза, войната в Сирия и други рискови теми за Гърция,а и за Балканите и Европа. Несъмнено гръцкото правителство очаква подкрепа за решаване на Кипърския въпрос, докато Вашингтон отново ще окаже натиск за решаване на спора за името на Македония.

В Гърция се коментира, че визитата на Обама в Атина е символична, като в страна, родила демокрацията, докато някои политици от опозицията я нарекоха дори "туристическа" пред вид очакваната промяна и неизвестност по отношение на политиката на следващия президент Тръмп.

След срещата с гръцкия премиер ще се състои и очакваната пресконференция на американския президент. От Дирекция на полицията забраниха днес демонстрации и публични събирания. Това не попречи на два синдиката да организират шествия тази вечер пред американското посолство с призив "Не на войната и расизма".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова​: ​Оставката на Борисов беше изключително отговорно решение
Йорданка Фандъкова​: ​Оставката на Борисов беше изключително отговорно решение
Прокуратурата в Бургас разследва случая с грубата треньорка
Прокуратурата в Бургас разследва случая с грубата треньорка