НОВИНИ

Барак Обама се срещна с Тереза Мей в рамките на форума на Г-20

Серия от двустранни разговори в китайския град Ханджоу, преди началото на срещата на върха на Г-20. Снощи разговаряха Путин и Ердоган. Тази сутрин и Обама, заедно с германския канцлер Ангела Меркел се срещнаха с турския президент. Американският държавен глава разговаря и с британския премиер Тереза Мей за отношенията между САЩ и Великобритания след Брекзит.

bnt avatar logo
от БТА
09:20, 04.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Кризата в Сирия и последствията след Брекзит бяха темите, върху които Барак Обама акцентира по време на срещите си, преди началото на общото събрание на Г-20.

По време на първата си среща с Тереза Мей, Обама подчерта, че Вашингтон няма да замразява отношенията си с Лондон, а напротив - ще се търсят начини за сътрудничество и след като Великобритания напусне Евросъюза.

Барак Обама, президент на САЩ: Ще направим така, че Брекзит да не повлияе на търговско-икономическите отношения между нас. Великобритания има огромни инвестиции в Съединените щати и обратното и няма да допуснем това да се промени. Ще направим всичко възможно да запазим отношенията си такива, каквито са били до този момент.

Продължава и съвместното участие в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Важно е да продължим търсенето на политическо решение на кризата в Сирия. Основен приоритет продължава да ни бъде мир, но постигнат по пътя на дипломацията. Важно е освен борбата с терористите, да продължаваме да оказваме на сирийците хуманитарната помощ, от която толкова силно се нуждаят. По-късно днес ще разговарям и с руския президент Путин, относно прекратяване на огъня в Сирия.

Кризата в Сирия беше акцент и по време на първата среща между Обама и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, след неуспешния опит за преврат от 15-и юли. Барак Обама подчерта, че е важно Турция да получи подкрепа при опазването на границата си със Сирия, откъдето в Европа проникват бойци на групировката "Ислямска държава". Остава обаче разминаването в позициите им подкрепяните от Вашингтон кюрдски бунтовници, срещу които Анкара воюва. По думите на турския президент, няма "добри" и "лоши" терористи. Двамата са се договорили за общ подход в борбата с тероризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 6,1 в южната част на Филипините
Земетресение с магнитуд 6,1 в южната част на Филипините
Лидерите на страните от Г-20 ще обсъждат проблеми на глобалната икономика
Лидерите на страните от Г-20 ще обсъждат проблеми на глобалната икономика