НОВИНИ

Барак Обама започна историческо посещение в Куба

Американският президент Барак Обама започна тридневното си историческо посещение в Куба. Той пристигна в Хавана, придружен от съпругата си Мишел, двете им дъщери Саша и Малия и майката на Мишел - Мариан Робинсън. Това е първото посещение на американски президент на острова от 88 години. То се смята за кулминация в сближаването между Вашингтон и Хавана, обявено от двамата президенти Барак Обама и Раул Кастро в края на 2014 г.

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:40, 21.03.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Символично или не посещението започна с проливен дъжд и с думите на Барак Обама, написани в Туитър: "Ке болА, Куба?" - Как е, Куба? "Току-що кацнах, нямам търпение да се срещна и да чуя кубинците". Това беше и първото нещо, което направи президентската двойка, след кацането на летище "Хосе Марти" и посрещането от кубинския външен министър Бруно Родригес.

Първите им стъпки на кубинска земя бяха в Стария град на Хавана. Пред катедралата ги посрещна кардинал Хайме Ортега - духовникът, помагал за освобождаване на политически затворници и изиграл важна роля за разведряването на отношенията между САЩ и Острова на свободата.

Президентското семейство вечеря в частен ресторант, отворен след началото на икономическите реформи в Куба.

Най-емоционални бяха срещите с кубинци, излезли да приветстват тези гости, които сигурно не са очаквали да видят някога на живо.

Беше много вълнуващо. Ние, кубинците, както винаги посрещаме с радост. Дано всичко да е за добро.

Идването на Обама прави огромно впечатление на хората тук и на цялото човечество.

"Чудесно е, че съм тук", каза Барак Обама в словото си в американското посолство.

Барак Обама, президент на САЩ
През 1928 г. президентът Калвин Кулидж пристига тук с кораб. Това му отнема три дни. на мен ми отне само три часа. За първи път Еър Форс Едно кацна в Куба. Това е историческо посещение и историческа възможност за пряк контакт с кубинския народ, за сключване на нови споразумения и търговски сделки, за да изградим нови връзки между нашите народи.

В официалната част от визитата американският президент ще се срещне с кубинския си колега Раул Кастро. Той ще направи обръщение към кубинския народ, което ще бъде предавано по държавната телевизия. От Куба президентът заминава на посещение в Аржентина и ще се върне във Вашингтон в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини на 21 март
Другите новини на 21 март
Финал на делото Савченко
Финал на делото "Савченко"