НОВИНИ

Басейни в Русе може да не отворят това лято заради липса на спасители

4 басейна в Русе може и да не работят през това лято, защото липсват спасители. Повечето от плувците, които завършват курсовете на Българския червен кръст в града, се ориентират към Черноморието, заради по-доброто заплащане.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Андрей Кючуков
13:22, 03.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Собственици на басейни в Русе изпитват сериозни затруднения при намирането на спасители. През последните две години само 32-а души са били обучени в курсовете за водни спасители, организирани от Българския червен кръст.

Иво Дамянов, специалист „Водноспасителна служба" към БЧК - Русе: "В момента имам запитвания от 4 басейна, които не могат да отворят, защото не могат да си намерят водни спасители за сезона. При липса на воден спасител, те не могат да получат разрешение от общината и не могат да започнат работа. В Русе явно има недостиг, защото повечето намират по-добро заплащане по морето."

Българският червен кръст в Русе организира и първия от много години насам курс за спасители за море.

Иво Дамянов, специалист „Водноспасителна служба" към БЧК - Русе: "Интересното е, че тези, които са изкарали курсове за водни спасители за басейн през миналата и през тази година, имат право да изкарат надграждащ курс, който струва 150 лева. А цената, на която се кара морски курс е 350 лв. За момента имаме 6-7 човека, които са проявили интерес."

Преди началото на летния сезон червенокръстците са обучили по програмата „Приятели с водата" сто ученици от първи до четвърти клас да плуват.

Вергилия Грънчарова, учител: Това е една изключително полезна програма, тъй като водният травматизъм е навсякъде около нас. Още повече, че започва и летният сезон.

Програмата е разработена от Министерството на образованието и науката, а целта ѝ е децата да придобият повече знания и умения за своята водна безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Американ еърлайнс предупреди за по-скъпи билети заради цената на петрола
​Американ еърлайнс предупреди за по-скъпи билети заради цената на петрола
Старовремски годеж пресъздадоха в Етнографския комплекс във Враца
Старовремски годеж пресъздадоха в Етнографския комплекс във Враца