НОВИНИ

Бавария подкрепя членството на България в Шенген

Бавария подкрепя членството на България в Шенген. Това заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. По думите на Борисов България е най-дисциплинираният член на ЕС, с перфектни макроикономически показатели и 100% решен миграционен риск.

Александър Марков
от Александър Марков
11:20, 02.05.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

България заслужава да бъде пълноправен член на Шенгенското пространство - това заяви Маркус Зьодер, който е на официално посещение у нас по покана на премиера Бойко Борисов. На двучасова среща в МС двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в сферата на вътрешните работи, сигурността, икономическото и финансовото взаимодействие. Маркус Зьодер, който беше най-големият противник и критик на това България да бъде приемана в Шенген, е променил мнението си. По думите му страната ни охранява перфектно външните граници на ЕС, успява да се справи с миграционния натиск страните членки трябва да признаят този факт.

Премиерът Бойко Борисов отново повтори, че страната ни е 100% готова за членство, но заради егоизма на една страна членка това не е факт. Той заяви, че сме номер 1 в ЕС по брой на задържани мигранти, такива, които са изправени пред съдебните органи и припомни компромисното предложение на германския канцлер Ангела Меркел първоначално страната ни да бъде приета в Шенген по вода и въздух, а след това и по суша.

Маркус Зьодер, министър-председател на Свободната държава Бавария: Мисля, че е изключително забележително това, което България прави за защита на външните граници. Ние искаме да засилим и ролята на Фронтекс, но не мисля, че това ще се случи бързо. И затова има национални мерки, които се предприемат, след като бъде създадена новата комисия. Другата тема е как да преосмислим темата за Шенген и това е един дебат, който се води в Европа - за проверките на вътрешните граници. Очевидно е, че за Европейския съюз България е много. много над средното ниво.
Бойко Борисов, министър-председател: Шенген не е панацея. България е изпълнила всички критерии, заложени досега. И всички са го подкрепили. Има егоизъм в една държава. И той ясно ми е казал, защото ако и България е в Шенген и утре дойде друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, от Турция до Холандия или Германия ще вървят мигрантите само в Шенгенско пространство.

България също така се опитва да привлече голяма инвестиция от Германия чрез разкриването на завод за производство на автомобили. Премиерът Борисов се надява на сътрудничеството на Бавария. Срещата между двамата премиери завърши с подписването на двустранно споразумение за сътрудничество в сферата на вътрешните работи и продължава с конференция, организирана от Министерството на вътрешните работи за това какво прави България за овладяването на миграционния натиск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градски автобус катастрофира в Русе
Градски автобус катастрофира в Русе
Близо 800 000 души в Индия са евакуирани заради очакван циклон
Близо 800 000 души в Индия са евакуирани заради очакван циклон