България пое ротационното председателство на Съвета на ЕС

От днес България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. През следващите 6-месеца в София се очакват около 300 събития, но председателството крие доста по-сериозни предизвикателства. През следващите 6 месеца трябва да бъдат взети и ключови решения за бъдещето на съюза.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
преди 2 години
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

България поема председателството на Съвета на ЕС с ангажираност и вдъхновение да работи за по-силен, по-сигурен, по-всеобхатен и цифрово квалифициран ЕС в интерес на всеки гражданин.

Това е първият туит от профила на българското председателство минути след началото на 2018 година.

Под него приветствие има от профила на Европейския съве, а първият европейски лидер поздравил България е австрийският канцлер Себастиан Курц.

Едно от най-тежките предизвикателства през следващите 6 месеца са преговорите между отделните държави за бюджета на Евросъюза за периода от 2021-ва година до 2027-ма, които трябва да приключат до май.

На страната ни ще се наложи да играе ролята на балансьор в най-тежката фаза от преговорите за Брекзит, в която трябва да се реши какви ще бъдат търговските отношения между кралството и блока. България ще се опита да намали и разделението между Източна и Западна Европа по т.нар. миграционен пакет преди Австрия да поеме председателството в средата на годината. Това включва преговорите по предложената от Европейската комисия реформа на т. нар. споразумение от Дъблин. Най-конфликтният въпрос тук е релокацията на мигрантите.

Европейската преса коментира, че София се надява председателството да отвори пътя ни към присъединяване към Шенген и влизане в чакалнята за еврозоната. Първото събитие от европредседателството вече се състоя. БНТ излъчи на живо новогодишният концерт "Духът на Европа".

Топ 24
Най-четени