НОВИНИ

Бойко Борисов: „Ако не ни бяха спретнали пуча, сега Южен поток щеше да се строи”

Вестник „Труд” публикува част от интервю с премиера Бойко Борисов, в което той коментира отношенията между България и Русия.Премиерът Бойко Борисов определя като некоректна ситуацията, създадена от Овергаз ден преди края на годината. Пред вестник "Труд" Борисов казва, че оставя на анализаторите да преценят дали е нормално доставките на газ да се решават в последния момент - в 18:30 вечерта на 30 декември. Премиерът обяснява, че няколко часа в новогодишната вечер, с "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз", са търсили решение на проблема.

bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 02.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Бойко Борисов изразява надежда, че отношенията между България и Русия се нормализират. Той акцентира върху бъдещето на съвместните енергийни проекти и обяснява защо се е провалил газопровода „Южен поток”.

Бойко Борисов, министър-председател:

Българският интерес какъв е? За „Бургас-Александруполис“ казвате смачкан проектът. Представляваше сериозна опасност за екологията. След това през 2006 г., когато подписаха за АЕЦ-Белене, ако бяха подписали тогава и договор, за да се знае колко пари струва, и да я бяха почнали да я строят през 2007 г., дето се вика, щеше вече да е построена. Само че те оставиха като дойдохме ние през 2009, 2010 г., да подписваме абсолютно неясен договор. И затова при подписан рамков договор започнахме да се пазарим кое колко как ще струва. В същото време старото оборудване беше дадено. За новото не се знаеше колко е направено. С една дума – един многомилиарден проект беше така заченат, че да не може да свърши. Повтарям, в далечната 2006 г. е подписан т.нар. Голям шлем. И третото е „Южен поток“. Ако ГЕРБ не беше паднал от власт, щеше вече да се строи. Той беше изгоден за България, тогава я нямаше кризата в Украйна и няма да се приеме, че е за нейна сметка. С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и начина, по който ще се строи, с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС. Хубаво, ама тогава ни спретнаха пуча, паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, веднага инфриджмънт процедура, и убиха проекта. Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява. С други думи да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Какво лошо да минава газ и да вземаш транзитните такси? Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше „Южен поток“
;

;

Премиерът отбелязва, че проектът, който ще змести „Южен поток”, е газовия разпределител „Балкан”. В него би трябвало да се събира природен газ от 4-5 източника и така да се гарантира диверсификацията на доставките и за нашата страна.

България гледа националния си интерес и сме лоялни членове на ЕС и НАТО, коментира министър-председателят по повод случая със сваления от Турция руски самолет. „И няма нищо лично оттук-нататък. Така че истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия”, допълва той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласът на града: Поетът и журналист Иглика Пеева за 2016-а
Гласът на града: Поетът и журналист Иглика Пеева за 2016-а
Пренесоха мощите на Св. Серафим Саровски в Александър Невски
Пренесоха мощите на Св. Серафим Саровски в "Александър Невски"