НОВИНИ

БЧК отбеляза Световния ден на първата помощ

С демонстрации за оказване на първа помощ при битови инциденти Българския червен кръст отбеляза Световния ден на първата помощ. Как да изгасим пожар, да помогнем на пострадал или да направим сърдечен масаж бяха основните животоспасяващи умения, които доброволците на хуманирарната организация показаха на хората в Борисовата градина. Кулминацията на празника дойде с живата верига в знак на подкрепа към всички нуждаещи се от спешна помощ.

Айше Сали
от Айше Сали
18:55, 09.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
бчк отбеляза световния ден първата помощ

Провери съзнанието и дишането, обади се на лекар, направи сърдечен масаж и реагирай при кръвотечение. Прости, но животоспасяващи действия. Доброволци на Българския червен кръст и обикновени граждани, хванати за ръце напомниха как да помогнем на пострадал, докато дойде медицински екип.

Ангел Иванов, доброволец в БЧК: Запазим ли самообладание, всички мерки ще бъдат полезни. Важно е да уточним какво точно е състоянието и да се обадим на спешен екип.
Александър, доброволец: Намираме средната точка от ключиците и където се сключват ребрата. И се навеждаме върху човека. Правим 30 притискания и две вдухвания.

Сърдечен масаж, превързване на рани, измерване на кръвно налагане и гасене на пожар. Младежи от хуманитарната организация показаха как да реагираме при инциденти у дома.

Николина Тошева, доброволец: Най-важното при пожар е да не се отварят прозорци, за да не влиза допълнителен кислород в самия огън и трябва да се опита да се покрие с някакво тежко одеяло или направо с вода.

Милиони хора по света намират своя край заради липса на първа помощ или неадекватни действия до пристигането на лекар. Затова само в София БЧК обучава над 2000 души. Световния ден на спешната помощ пък е малка възможност, за да предадат своите умения и на обикновените граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Ирма опустоши Карибите, удари Куба и върви към Флорида
Ураганът "Ирма" опустоши Карибите, удари Куба и върви към Флорида
Местят откритите гробници при бившето кино „Сердика” заради строеж на нов хотел
Местят откритите гробници при бившето кино „Сердика” заради строеж на нов хотел