НОВИНИ

Бъчварова потвърди, че зетят на атентатора срещу "Шарли Ебдо" е в България

Министър Румяна Бъчварова потвърди, че зетят на атентатора срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" - Мурад Хамид, се намира в България. Той е имал поведение типично за чуждестранен боец и затова е задържан от властите, посочи министърът. Тя каза, че се изчаква съдебната процедура.

bnt avatar logo
от БТА
18:22, 07.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Мярката за задържане ще бъде гледана на 9 август т. г.. Бъчварова отказа да даде подробности за това къде се намира лицето и кой съд ще гледа мярката му. Министърът информира още, че има издадена европейска заповед за задържането на Мурад Хамид.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Задържането на това лице показва, че ние сме успели да си свършим работата. Задържан, установен, всички последващи мерки са предприети така како трябва да се случи. Той не е на свобода в момента, изчакваме да мине съдебната процедура. Имал поведение типично за чужд боец и е идентифициран по този начин.

Според френския вестник "Журнал дьо диманш" зетят на терориста Шериф Куаши е заподозрян, че е искал да се присъедини към "Ислямска държава". За известно време се е смятало, че 20-годишният Мурад Хамид е третият член от групата, нападнала седмичника "Шарли Ебдо" през януари 2015 година.

Мурад Хамид е брат на съпругата на Шериф Куаши. Заловен е на турската граница в края на юли. Семейството му от град Шарлевил-Мезиер е съобщило за изчезването му на 25 юли. Хамид е живял в Париж. Близките му смятат, че е искал да отиде в Сирия или Ирак. След като се установява, че се издирва от властите, френската прокуратура разпраща описанието му.

Отговорът идва на 28 юли - изгонен от турските власти, Хамид е в център за нелегални бежанци в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожари в Северна Португалия спряха движението по магистрала
Пожари в Северна Португалия спряха движението по магистрала
Битката за Алепо продължава
Битката за Алепо продължава