НОВИНИ

Бъчварова: Променя се структурата на бежанския поток, намалява този от Сирия

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че структурата на бежанския поток у нас се променя. Доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак. А на този фон значително намалява потокът от Сирия. Според Бъчварова, ако споразумението между Европейския съюз и Турция не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред дестабилизация в Европа.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:46, 29.08.2016
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Последните данни показват, че бежанският натиск към България е намалял с около 20-30% в сравнение с миналата година. Въпреки това, обаче, съществуват рискове за страната ни.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Определяме няколко основни опасности за страната ни. Първото е да се продължи постепенното увеличаване на пристигащите в страната, невъзможността им да излизат и оставането им на наша територия, въпреки тяхното желание.

През последния месец и половина капацитетът в центровете за миграция е запълнен на 60%. Според вътрешния министър е възможно да има рязко нахлуване на мигранти основно от българо-турската граница.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: То е хипотетично и за него ние сме подготвени. Имаме разработен план заедно с армията и жандармерията. Имаме готовност да се справим в относително кратък период от време, това не може да е постоянно."

Според Бъчварова най-големият риск за България идва от липсата на реализация на споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия на бежанци. Вътрешният министър припомни, че споразумението е одобрено от всички европейски лидери, но в момента не се изпълнява.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: За нас принципното и най-добро решение в тази сложна ситуация е да бъде уреден въпросът с реадмисията на мигрантите, които преминават българо-турската граница. Всичките възможности да увеличаваме техническите си способности, всички възможности да разполагаме голям брой офицери не могат да решат проблема така, както изпълнението на това споразумение. Това беше обяснено на турската страна от премиера. Турската страна е обяснила, че тя е направила своите усилия по изпълнението, но не среща разбиране от европейската страна и не е получила нито обещаните средства, нито затова, че ще получи визова либерализация.

Вътрешният министър допълни още, че властите не трябва да допускат да се оформи бежански маршрут през територията на България. Бъчварова увери, че страната ни е е положила максимални усилия за охраната на външната ни граница, но за подсилването на сигурността са нужни още 300 офицери по линия на ФРОНТЕКС и високопроходими машини, за които има обещание, че ще бъдат осигурени.

;

Според Бъчварова ако споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия на бежанци не се реализира, рискът за дестабилизиране на обстановката става още по-голям.

Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: "За нас принципното и най-добро решение в тази сложна ситуация е да бъде уреден въпросът с реадмисията на мигрантите, които преминават българо-турската граница. Това може да стане, ако Турция изпълнява подписания взаимен протокол за реадмисия. Всички възможности да увеличаваме техническите си способности. Всички възможности да разполагаме голям брой офицери не могат да решат проблема така, както изпълнението на това споразумение. Това беше обяснено на турската страна от премиера. Турската страна е обяснила, че тя е направила своите усилия по изпълнението, но не среща разбиране от европейската страна и не е получила нито обещаните средства, нито затова, че ще получи визова либерализация".

Бъчварова увери, че България е положила максимални усилия за охраната на външната ни граница. Вътрешният министър допълни още, че страната ни е поискала от европейските ни партньори 300 допълнителни офицери от Фронтекс, както и високопроходими машини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян пациент нападна екип на Спешна помощ в Любимец
Пиян пациент нападна екип на "Спешна помощ" в Любимец
Най-възрастният мъж в света е на 145 години
Най-възрастният мъж в света е на 145 години