НОВИНИ

Бъдещето на "Марица-Изток 2"

Миньорите и енергетиците на протест – несигурни са за бъдещето на работните си места. Идват в София, подкрепени от КТ "Подкрепа". Протестът е насочен както срещу позицията на България на предстоящата среща за климата в Катовице, Полша, така и срещу липсата на ясен отговор от страна на правителството какво възнамерява да прави с огромния енергиен комплекс, в условията на покачващи се цени на въглеродните квоти и падаща рентабилност. "Няма да поставяме енергийната и национална сигурност на България", обеща енергийният министър Теменужка Петкова по време на протеста им вчера в Раднево. Снощи и премиерът ги прие на среща. Основателни ли са притесненията им на фона на обещанията на управляващите, че никой няма да си позволи да застраши енергийната и национална сигурност на страната? Гост в студиото на Сутрешния блок на БНТ беше Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 29.11.2018
Чете се за: 00:23 мин.
У нас

Според Хиновски, има основание за страхове, защото става въпрос за район, в който има 10 000 работни места. Изискванията поставят изключително тежки задачи от технологична гледна точка, който ако се изпълнят, ще повишат драстично цената на електроенергията от комплекса и тази енергия ще стане неконкурентноспособна.

По негово мнение комплексът трябва да получи корпоративна помощ от БЕХ, защото "Марица-Изток 2" не може да се справи сам и ще фалира. Допълнително трябва да бъдат взети меки за преструктуриране и реформи в комплекса, за да намалеят разходите.

Иван Хиновски: Би могло да се намерят компромисни варианти, да се запазят работните места, икономиката да се оздрави и да се подобрят икономическите показатели на държавната ТЕЦ "Марица-Изток-2".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се движат ли влаковете по разписание днес?
Ще се движат ли влаковете по разписание днес?
Константин Попов: В момента МиГ-29 са необходими за българските ВВС
Константин Попов: В момента МиГ-29 са необходими за българските ВВС