НОВИНИ

Неформална среща на министрите на земеделието на държавите от ЕС в София

Каква ще бъде бъдещата селскостопанска политика на Европа? Бюджетът и развитието на сектора с оглед застаряването на фермерите в Европа бяха двете теми, обсъдени днес на неформалната среща на министрите на земеделието на ЕС в София.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
16:20, 05.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Данните показват, че едва 6 на сто от фермерите в Европа са на възраст до 35 години, а 56 на сто са - над 55 години. Затова ЕК инициира дебат как да се подобри политиката в сектора.

Наред с това се предлагат и бюджетни съкращения за всички страни, но с различни ставки. Темата и днес беше най-големият спор в неформалния съвет в НДК. Повечето страни са скептични, че може да се намалят директните плащания към селскостопанските производители.

Румен Порожанов - министър на земеделието: Рискове има много, защото вие виждате и че дебатът, както казах, тепърва започва има и много декларации на европейски държави, че не са съгласни с намалението на земеделски бюджет като цяло.
Гедрюс Сурплис - министър на селското стопанство на Литва: Ние смятаме, че условията трябва да са еднакви за всички, защото се конкурираме на един и същ пазар.
Майкъл Крийд - министър на земеделието в Ирландия: Доста сме притеснени, не е редно да искаме от фермерите да работят все повече и повече, а да получават все по-малко и по-малко.
Фил Хоган - еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони: Липса на консенсус най-вече имаше заради парите, имаше разнопосочни мнения на различни държави. И сега е въпросът самите местни правителства да решат какви са политическите им приоритети и как да пренасочат средствата спрямо тези приоритети.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради нови доказателства отново отложиха отстраняването на кмета на Младост
Заради нови доказателства отново отложиха отстраняването на кмета на "Младост"
Владимир Путин пристигна на посещение в Австрия
Владимир Путин пристигна на посещение в Австрия