НОВИНИ

Бъдещи готвачи и бармани се състезаваха във Варна

45 ученици от професионални гимназии в Източна България премериха сили в регионално състезание за най-добър млад готвач, сладкар-хлебар, барман и сервитьор. Надпреварата и в четирите категории беше изключително оспорвана.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:00, 27.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Състезателите от всички категории показаха наученото през годините и се бориха за първото място, което ще им осигури участие в националния кръг. Много от тях споделиха, че след като завършат средното си образование, искат да продължат да учат и да се развиват в страната ни.

Магдалена Петрова, ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг
“Когато човек има желание за работа, да остане в родния си край, да работи за своята страна, да представя своята страна, според мен човек ще намери начин. Парите не са всичко.”

В същото време практиката показва, че щом завършат, повечето млади специалисти от сферата на туризма избират да се реализират в чужбина, а по Черноморието ни през последните години все повече работни места се заемат от младежи от Молдова и Украйна.

Даниел Карвунски, член на журито
“Ако училищата започнат да работят с работодателите, тогава този проблем може би ще изчезне. Имаме интерес към работници от трети страни, но в момента искаме тези ученици да дойдат да работят при нас.”
Цветан Георгиев, инженер-технолог
“Голяма част от нашите възпитаници заминават да работят в чужбина, защото заплащането, което се предлага в момента в нашата търговия, в туризма специално, не е това, което предлагат на запад.”

Според хотелиери обаче не само размерът на заплатата е важен за младите хора. Те се интересуват от социалния пакет, който работодателят предлага, от отпуската, която им се полага и дали ще бъдат свободни да я ползват, когато те пожелаят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парното и топлата вода поскъпват с до 38% от 1 април
Парното и топлата вода поскъпват с до 38% от 1 април
Боряна Димитрова, Алфа Рисърч: Партиите не получиха толкова, колкото очакваха
Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч": Партиите не получиха толкова, колкото очакваха