COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Бъдещите пенсионери вече могат да избират методиката за изчисляване на пенсиите

Бъдещите пенсионери вече могат да изберат методиката за изчисляване на пенсията им. От днес експерти на НОИ и електронен калкулатор ще им помагат да преценят коя от двете формули е по-изгодна за тях. В разяснителната кампания се включват и мобилни екипи на НОИ, които ще консултират хората в общините.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:02, 07.05.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Емилия Георгиева е медицински лаборант. В края на месеца трябва да подаде документи за пенсиониране.

Мисля, че след 2000 година ми е по-добър доходът, но казват, че вече при изчислението не знам кой вариант ще бъде по-добър за мен .

НОИ изчислява пенсиите само по новата методика.

При нея се взема предвид осигурителният доход след 2000 година. Ако иска пенсията ѝ да бъде изчислена и по старата формула, Емилия трябва да отбележи желанието си в заявлението, да представи документи за стажа и дохода си и да избере трите години с най-висок осигурителен доход преди 1997 г.

Любомира Язаджиева - НОИ: Ние ще изчислим и по двете методики пенсията и ще дадем по-благоприятното. По този начин се гарантира, че нито едно лице няма да бъде ощетено. Всеки ще получи по-добрия за него вариант.
;

В териториалните поделения на НОИ в страната експерти на място ще консултират хората. Мобилни екипи ще обикалят общините, за да помогнат при избора на по-изгодния вариант. В Хисаря днес съвет са получили около 15 души.

Иванка Мирчева, учител: Информацията беше много полезна, защото разбрах, че по предишното изчисление е малко по-висока, което е много по добре.
Велина Велева - експерт ТП на НОИ Пловдив: При някои хора излиза много по-благоприятен размера по новия метод на изчисляване, отколкото по стария с 3-годишната база. Всичко зависи от доходите, върху които са се осигурявали лицата.
;

Еспертите на НОИ ще изчисляват прогнозния размер на пенсиите с новия електронен калкулатор. Хората могат да го използват и сами, ако имат персонален идентификационен код на НОИ.

Любомира Язаджиева - НОИ: Колкото по-точни данни лицето посочи в калкулатора - толкова по-точен резултат ще получи. Но пак подчертавам, че това не е окончателния резултат, защото при определянето а размера на пенсията много други фактори влияят.

Хората с вече подадени документи и отпуснати пенсии от началото на годината, могат да подадат заявление за преизчисляване до 4 ноември.

;

Анализите на НОИ показват, че новата методика е по-благоприятна за учители, полицаи и хора с инвалидни пенсии. А старата е по-изгодна за работещите в тежки условия,както и за тези с по-високи доходи преди 2000 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ураганни ветрове оставиха без ток хиляди домакинства в Полша и Чехия
Ураганни ветрове оставиха без ток хиляди домакинства в Полша и Чехия
Три мечета бяха пуснати на свобода в парк „Централен Балкан“
Три мечета бяха пуснати на свобода в парк „Централен Балкан“