НОВИНИ

Бъдещите пенсионери вече могат да избират методиката за изчисляване на пенсиите

Бъдещите пенсионери вече могат да изберат методиката за изчисляване на пенсията им. От днес експерти на НОИ и електронен калкулатор ще им помагат да преценят коя от двете формули е по-изгодна за тях. В разяснителната кампания се включват и мобилни екипи на НОИ, които ще консултират хората в общините.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:02, 07.05.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Емилия Георгиева е медицински лаборант. В края на месеца трябва да подаде документи за пенсиониране.

Мисля, че след 2000 година ми е по-добър доходът, но казват, че вече при изчислението не знам кой вариант ще бъде по-добър за мен .

НОИ изчислява пенсиите само по новата методика.

При нея се взема предвид осигурителният доход след 2000 година. Ако иска пенсията ѝ да бъде изчислена и по старата формула, Емилия трябва да отбележи желанието си в заявлението, да представи документи за стажа и дохода си и да избере трите години с най-висок осигурителен доход преди 1997 г.

Любомира Язаджиева - НОИ: Ние ще изчислим и по двете методики пенсията и ще дадем по-благоприятното. По този начин се гарантира, че нито едно лице няма да бъде ощетено. Всеки ще получи по-добрия за него вариант.
;

В териториалните поделения на НОИ в страната експерти на място ще консултират хората. Мобилни екипи ще обикалят общините, за да помогнат при избора на по-изгодния вариант. В Хисаря днес съвет са получили около 15 души.

Иванка Мирчева, учител: Информацията беше много полезна, защото разбрах, че по предишното изчисление е малко по-висока, което е много по добре.
Велина Велева - експерт ТП на НОИ Пловдив: При някои хора излиза много по-благоприятен размера по новия метод на изчисляване, отколкото по стария с 3-годишната база. Всичко зависи от доходите, върху които са се осигурявали лицата.
;

Еспертите на НОИ ще изчисляват прогнозния размер на пенсиите с новия електронен калкулатор. Хората могат да го използват и сами, ако имат персонален идентификационен код на НОИ.

Любомира Язаджиева - НОИ: Колкото по-точни данни лицето посочи в калкулатора - толкова по-точен резултат ще получи. Но пак подчертавам, че това не е окончателния резултат, защото при определянето а размера на пенсията много други фактори влияят.

Хората с вече подадени документи и отпуснати пенсии от началото на годината, могат да подадат заявление за преизчисляване до 4 ноември.

;

Анализите на НОИ показват, че новата методика е по-благоприятна за учители, полицаи и хора с инвалидни пенсии. А старата е по-изгодна за работещите в тежки условия,както и за тези с по-високи доходи преди 2000 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортират режисьора Павел Васев с правителствения Фалкон
Транспортират режисьора Павел Васев с правителствения Фалкон
Обещаха обезщетения след щетите от градушките в Северна България
Обещаха обезщетения след щетите от градушките в Северна България