НОВИНИ

Бебе почина при раждане в домашни условия

Окръжната прокуратура в Пловдив разследва причините за смъртта на бебето, което почина при раждане в домашни условия в село Иван Вазово. То е първата рожба на 37-годишната Галя Иванова. Сигналът за починалото момиченце е бил подаден рано сутрина на 30 април. В момента се разпитват свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза.

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 03.05.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Галя Иванова каза, че изборът да роди детето в домашни условия бил нейн, защото се страхувала от болнични заведения.

Галя Иванова: От малка изпитвам ужас от болнични заведения, едно огромно недоверие към това, което ние се наричаме човеци едни към други.

Жената живее на семейни начала с Боян от няколко години. Той подкрепил любимата си в избора й да роди у дома.

Боян: Освен това всичко останало, което ние постоянно чуваме. Особено имаше няколко случая преди година-две. Няма как това да не се отрази на недоверието на избора.

В селото твърдят, че Иванова е привърженичка на руското течение "Анастасия", което проповядва природосъобразен начин на живот и отрича всякаква медицинска намеса при лечение на заболявания. Кметът на селото заяви, че напоследък много хора си купували къщи, без да се регистрират. Галя живеела в наследствената къща на баща си.

Димо Димов - кмет на Иван Вазово: Обаче съм чул от гости, които са ходили у тях, момчета дето може да са им помагали с нещо, че не са имали легла, живеели по земята, нямали печки.

А работят ли нещо? Изкарват ли доходи?

Димо Димов - кмет на Иван Вазово: Никъде нищо не съм разбрал, явно някъде се спонсорират.

От прокуратурата уточниха, че засега нямат изяснена мотивация защо раждането се е извършило в домашни условия

Димитър Беличев - зам.-окръжен прокурор Пловдив: В момента се разпитват свидетели, разпитва се и тя, доскоро същата беше в лекарски условия, тъй като и нейното здравословно състояние не беше добро предвид осъщественото раждане в домашни условия скоро ще имаме изцяло фактическа сглобена обстановка по случая

Кметът на селото каза, че това не е единственият случай на раждане в домашни условия в Иван Вазово. Миналата година мъж изродил жена си, но след това тя получила усложнения и се наложило да потърсят медицинска помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Православието в Полша
Православието в Полша
​БСП е готова да атакува пред Конституционния съд промените в Изборния кодекс
​БСП е готова да атакува пред Конституционния съд промените в Изборния кодекс