НОВИНИ

"Богатият" 1% в света притежава толкова, колкото всички останали 99%

"Богатият" 1% от населението по света притежава толкова, колкото всички останали 99%. Според изследване на британската неправителствена организация Оксфам, в този един процент влизат едва 62-ма души. Защо пропастта между богати и бедни се задълбочава все повече?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:53, 18.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

За да попаднеш в списъка на богатите 10%, трябва да притежаваш около 69 хиляди долара. В списъка на най-богатите пък попадат тези, които имат имущество на стойност поне 760 хиляди. Според Оксфам , това са хората, които например имат къща в Лондон и не плащат ипотека. Изследването излиза само дни преди Световния икономически форум в Давос и повдига много въпроси.

Най-важните от тях - защо 62-ма души притежават толкова, колкото всички останали по света и каква е причината пропастта между богати и бедни да се задълбочава все повече?

Само преди 5 години, богатия 1% се е състоял от 338 души. Оказва се, че поне половината от световното богатство попада в ръцете на богатите, а в същото време все повече хора започват да живеят в крайна бедност. Тоест цялата световна икономика работи в полза на богаташите.

Като начин за преодоляване на пропастта богати-бедни, се препоръчва слагането на край на данъчните убежища. Изчислява се, че 9 от всеки 10 световни корпорации укриват данъци, което пък води до лавинообразен ефект и не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността. Ще бъдат ли предприети някакви мерки срещу социалната несправедливост по време на форума в Швейцария, ще стане ясно в края на седмицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: Продължава сложната зимна обстановка в Североизточна България
АПИ: Продължава сложната зимна обстановка в Североизточна България
​Зимата сковава и целия Балкански полуостров
​Зимата сковава и целия Балкански полуостров