НОВИНИ

Бедствено положение в германската провинция Долна Саксония заради пожари

В Германия повече от две седмици гори торф след ракетни тестове на армията, Бундесвера. Димът се издига и усеща в продължание на няколко квадратни километра на територията на Северна Германия. В провиниция Долна Саксония беше обявено бедствено положение. Повече от 1000 спасителни екипи се опитват да овладеят огъня.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:06, 21.09.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Възможна е дори евакуация, заради дима, който да се превърне в опасност за населението около тресавището, в което гори торф. Местните власти на този етап изключват опасността от отравяния заради вдишване. Въпреки това допълнително са мобилизирани 500 пожарникари.

Райнхард Винтер, областен администратор: Може да се наложи евакуацията на 300 души, затова осигуряваме автобуси. Всичко сега се планира, затова беше обявено бедствено положение като превантивна мярка.

В момента дъжд и буря определят ситуацията. Заради силния вятър обаче е възможно да възникнат нови тлеещи зони и то на гигантската територия от 1000 футболни стадиона. Причината за бедствието са ракетни тестове на Бундсевера в началото на септември.

Въпросът защо са провеждани при сухо време в момента е обект на разследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте на живо по БНТ1: Волейболната среща България-Иран
Гледайте на живо по БНТ1: Волейболната среща България-Иран
Какво ще вземе София от опита на Виена?
Какво ще вземе София от опита на Виена?