НОВИНИ

Бедствено положение в област Смолян заради натрупалия сняг

Бедствено положение в област Смолян заради зимната обстановка. Има населени места са без ток, затворени са главни пътища. За 7 области в Южна България е обявен жълт код заради валежи от сняг и дъжд.Вижте и още в прякото включване на Златин Бояджиев.

bnt avatar logo
от БТА
12:16, 26.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Ситуацията с електрозахранването в област Смолян остава усложнена при тежки зимни условия, съобщиха от Електроразпределение Юг. Заради обилния снеговалеж през последното денонощие към момента множество села в областта са цялостно или частично с нарушено електрозахранване.

Засегнати са селища в районите на Смолян и Девин. В тези райони са налице множество паднали дървета, скъсани въздушни проводници и счупени електрически стълбове. Предизвикателство пред екипите са и непроходимите пътища на много места, допълниха от Електроразпределение Юг.

Районите на общини Сърница и Доспат са без захранване поради отпаднал електропровод 110 kV (киловолта) на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). За Сърница Електроразпределение Юг ще осигури мобилни агрегати за възстановяване на захранването. Общо 8 броя агрегати са осигурени по места за осигуряване на захранване, се посочва в съобщението.

За отстраняване на повредите Електроразпределение Юг е мобилизирало над 60 аварийни групи. На много места аварийните екипи извършват физически обход и оглед на електропроводите.

Всички групи са оборудвани с техника и материали, включително и снегоходки, както и резачки за отстраняване на паднали дървета. Има допълнителна специализирана техника - моторни шейни и АТV за трудно достъпните места, добавиха от дружеството.

В Електроразпределение Юг функционира кризисен щаб за по-добра координация на възстановителните дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Усложнено е преминаването през прохода Предела
Усложнено е преминаването през прохода Предела