НОВИНИ

Бедствено положение в Стрелча заради качеството на водата

В Стрелча обявиха бедствено положение. Причината - липсата на вода в града заради сериозни поражения във вододайната зона, причинени от пороите. Според местната власт единственото решение на проблема е подкрепа от страна на държавата.

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 10.06.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Обилните дъждове са нанесли сериозни поражения върху ВиК съоръженията в община Стрелча. Огромното количество вода е разрушило част от подпорните стени на единствения водопровод, който захранва града.

Стойно Чачов - кмет на община Стрелча: Една тръба ФИ-200 като размер, етернитова, канцерогенна и опасна за здравето на хората. Не е подменяна дори и метър от нея в рамките на 72 години.

На места тръбите са разрушени, а на други са запушени от тиня и кал. До момента водоподаването е спирано многократно, но сега целият град остава без питейна вода.

Два дена нямаше, един ден имаше и сега пак няма.
Сега нямаме в момента.

Как се оправяте без вода?

Е, нали знаеш, неволю, неволю, пък се оправим.
Няма вода, ама ще я оправят момчетата.
Има минерална вода, има кладенчета. Навсякъде се случват такива неща.

От общината признават, че могат да се справят с проблема само с помощ от държавата.

Стойно Чачов - кмет на община Стрелча: Не само към момента, но и въобще като цяло нямаме друга алтернатива. Затова сутринта с обявяването на бедствено положение сме пуснали едно писмо за незабавно финансиране, за да може да реагираме по възможно най-бързия начин. Иначе сме пред угрозата да залеем града с епидемия, да няма абсолютно никаква вода.

На този етап в общината не знаят колко средства ще са нужни за подмяната на авариралия водопровод, щетите все още се изчисляват. Бедственото положение ще остане в сила до 17 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът инициира междуинституционална среща за измамите с бързи кредити
Омбудсманът инициира междуинституционална среща за измамите с бързи кредити
ДРУГИТЕ новини: Преди затъмнението
ДРУГИТЕ новини: Преди затъмнението