НОВИНИ

Бедственото положение в община Смолян остава в сила

Бедствено положение заради проливните дъждове е обявено от снощи в община Смолян. Откъснато от свлачище е село Киселчово, подкопан е и пътят между селата Смилян и Могилица.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
19:51, 03.12.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Обстановката започна да се успокоява, особено след като в следобедните часове интензивните валежи спряха и дори се показа слънце. Нивата на реките започнаха да спадат и според последната информация на кризисния щаб, чиято работа се наблюдава от заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов, вече няма опасност от преливане.

Не беше така обаче миналата нощ и по-рано през деня. Заради обилните валежи и драстичното повишаване на реките Черна и Бяла в Смолян беше обявено и бедствено положение. То все още е в сила. Проблеми имаше на много места в общината, сутринта имаше и откъснати от свлачища села.


Критична нощ за жителите на Смолян. Реките Черна и Бяла покачиха нивото си и на няколко места имаше опасност от преливане. В най-ниската точка на Смолян - квартал Устово, се размина на косъм.

Николай Мелемов - кмет на Смолян: Наблюдаваме всички критични точки, имаме готовност и оттук вече каквото зависи от нас, сме се организирали, имаме чували с пясък, техника под ръка ако се наложи.

От дъжда на много места се активизираха свлачища.

Недялко Славов - областен управител на Смолян: На множество места по пътищата има преминаване в едната лента, поради паднали камъни или срутили се земни маси.

Киселчово беше едно от селата откъснати от света, заради свлачище. Георги пръв стигнал до него.

Георги: Аз изрязах сутринта всичките дървета, дето бяха изпадали.

Свлачището вече е разчистено частично и до селото достъп има. Но възниква друга опасност.

Милко Кисьов - кмет на с. Мугла и с. Киселчово: Реката вече излиза от предишното корито, трупа баластра и вдига нивото, и има опасност да излезе на пътя.

Кално свлачище в района на златоградското село Долен вече взе жертва. 62-годишен мъж почина на път за болницата, след като земната маса помете ловна хижа, в която той е бил заедно с още седем души. Двама по-леко пострадали са настанени в болницата в Кърджали.

Данчо Башев: Събрахме се група колеги, ловци, да си направим мохабет, и както си стояхме, дъждът си вали два-три дни, зад нас имаше един скат, който никой не го е видял, и от самото напояване от дъжда се срути и помете вилата заедно с нас, които бяхме и това е.

Освен този инцидент, други бедстващи или застрашени хора в Смолянско няма, категорични са от кризисния щаб.


Щетите от поредното за Смолян бедствие тепърва ще се изчисляват. Предстои да разберем и кога ще бъде отменено бедственото положение в общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болницата в Белоградчик е пред фалит
Болницата в Белоградчик е пред фалит
Деца от социално слаби семейства от Варна ще получат коледни подаръци
Деца от социално слаби семейства от Варна ще получат коледни подаръци