Бурята в Халкидики отне живота на 7 души, между които две малки деца. Ранени са над 100 души. Властите обявиха бедствено положение. В Сутрешния блок на БНТ за бедствието разказва българския адвокат Мартина Георгиева, която живее там.

Цялата гора, където се намира Мартина Георгиева, е опустошена след природната катастрофа. Тук са загинали двамата туристи от Чехия.

Правителството на Гърция се мобилизира много бързо след бедствието, казва тя. Командировани са десетки служители на държавната служба по електрозахранване, автомобили и пожарникари.

Мартина Георгиева заяви, че българските граждани, които притежават недвижими имоти в районите на бедствието, трябва да заснемат щетите преди да започнат възстановяването и да предадат снимковия материал в съответните кметства, за да им бъдат изплатени обезщетения.

Новият премиер на Гърция е разпоредил да бъде използван бюджетът от държавния резерв.

Все още няма електро и водозахранване в районите на бедствието. Предоставяна е вода на хотелите и заведенията за обществено хранене. От държавната служба по електрозахранване обещават, че утре ще се възстановят повредите.

Всички пътища вече са разчистени.

Фирмите за мобилни комуникации подаряват зарядни за телефони и българите, могат да се обърнат към тях, ако нямат с какво да заредят телефоните си.

Вижте повече във видеото