НОВИНИ

Белгийските следователи разпитаха Салах Абдеслам

След четири месеца укриване най-издирваният човек в Европа е в ръцете на полицията. Салах Абдеслам снощи беше арестуван в брюкселския квартал Моленбек. Днес той получи обвинение и трябваше да отговори на въпросите на белгийските следователи. ИНТЕРПОЛ призова за бдителност по границите, тъй като арестът може да накара съучастници на Абдеслам да бягат от Европа.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:25, 19.03.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

След 128 дни преследване Салах Абдеслам беше заловен. Не в Сирия, където се допускаше, че може да бъде, а у приятел в Брюксел, на 500 метра от собственото му жилище.

По-малко от денонощие след полицейската акция хората в квартала са спокойни:

- Бях изплашен през цялото време. Но сега съм наистина радостен.
- Проблемът трябва да се реши изоснови. Трябва да се осигури добро образование, защото образован човек няма да направи нещо такова. Когато имаш лошо образование, лоша среда и други проблеми, това може да доведе до всичко.

Въпреки ареста на Абдеслам, нивото на терористична заплаха в Белгия остава трето, т.е. има опасност от нови атентати. Битката с тероризма не е приключила, потвърди и премиерът Шарл Мишел.

Шарл Мишел, министър-председател на Белгия: "Битката за безопасност, срещу различните форми на радикализъм, срещу тероризма, ще продължи".

ВИЖТЕ ОЩЕ: По следите на враг номер едно. Как беше разкрит Салах Абдеслам?


;

И френските власти правят всичко възможно за предотвратяване на нови атентати, каза в Париж френският министър на вътрешните работи.

Бернар Казньов, министър на вътрешните работи на Франция: "Все още издирваме лица. От началото на годината са арестувани 74 души за терористична дейност, 28 са вече в затвора. Ще продължим борбата с тероризма като действаме без пощада срещу останалите".

Жителите на Париж, станали свидетели на нападенията от 13 ноември, сега искат съдът да осъди справедливо Абдеслам.

- Той трябва да бъде съден и трябва да плати за извършеното.
- И в затвора да не радикализира други хора.
- Надявам се, че ще са разприказва. Трябва да каже какво наистина се е случило, защото искаме да знаем какво ще се случи отново, ако има други хора, които могат да застрашат безопасността ни.

Засега все още не е ясно кога Абдеслам ще бъде екстрадиран във Франция. В момента се намира в затвора в град Брюж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха и двете черни кутии на катастрофиралия самолет
Намериха и двете черни кутии на катастрофиралия самолет
Няма данни за пострадали българи при атентата в Истанбул
Няма данни за пострадали българи при атентата в Истанбул