НОВИНИ

Белият дом потвърди посещението на Виктор Орбан в САЩ

От Белия дом потвърдиха, че следващата седмица министър-председателят на Унгария Виктор Орбан ще бъде приет за среща от държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, предава Франс прес. „Президентът Доналд Тръмп ще приветства премиера Виктор Орбан от Унгария в Белия дом на 13 май 2019 г.", се казва в изявление на администрацията.

bnt avatar logo
от „Фокус“
22:32, 07.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света
белият дом потвърди посещението виктор орбан сащ

„Признавайки дългогодишните връзки между САЩ и Унгария, двамата ще обсъдят начини за задълбочаване на сътрудничеството по редица въпроси, включително търговията, енергетиката и кибернетичната сигурност“, се казва още в текста.

Като ръководители на страни от НАТО, в изявлението се казва, че Тръмп и Орбан ще „проучат и възможностите да отговорят на многото отговорности на двете страни, свързани с националната сигурност".

За визитата на Орбан съобщи миналата седмица говорителят на правителството в Будапеща Золтан Ковач в социалната мрежа „Туитър“. „В дневния ред на визитата са енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на отбраната, двустранните отношения и регионалната сигурност“, пояснява Ковач.

По-рано американският посланик в Унгария Дейвид Корнщайн разкри, че Тръмп иска да развива отношения с Орбан, тъй като го възприема като „силен лидер“.

;

През юли 2016 г. Орбан стана първият лидер от Европейския съюз, който подкрепи Тръмп в предизборната кампания за президентския пост в САЩ.

След като се върна на власт през 2010 г., Орбан се сблъска с остри критики от страна на администрацията на Барак Обама за отслабването на демократичните механизми за контрол и върховенство на закона, включително по време на посещението през юни 2011 г. в Будапеща на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

През последните месеци имаше възход в отношенията между САЩ и Унгария, въплътени например в двустранното споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, подписано в началото на април. Появиха се и съобщения за планове на Будапеща за закупуване на ракети със среден обсег от САЩ.

Въпреки това държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди по време на посещението си в Унгария през февруари, че „авторитарната Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките държави". Думите му бяха насочени към Орбан, който е считан за един от основните съюзници в Европейския съюз на руския президент Владимир Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички заложници в Тулуза бяха освободени, пострадали няма
Всички заложници в Тулуза бяха освободени, пострадали няма
Великобритания потвърди участието си в европейските избори
Великобритания потвърди участието си в европейските избори