Берлинале в женски ръце: Тази вечер откриват Международния филмов фестивал

В Берлин тази вечер официално разпъват червения килим, по който в продължение на 10 дни ще минават участниците в Международния филмов фестивал. "Личното е политическо" е мотото на престижния кинофорум тази година. Съдържателният акцент на фестивала е поставен върху темата за семейството. От 17 филма, които се състезават за голямата награда "Златната мечка", седем са режисирани от жени.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
преди 1 година
Чете се за: 00:40 мин.
Животът

За киноманиаците в Берлин дойде време за състезанието, кой колко филма може да изгледа в един ден. Червеният килим се разпъва, последните приготовления са завършили, журито заема местата си. 400 филма са включени в програмата, сред тях и много ленти от източна Европа, от Китай, от Монголия, от Македония.

Жулиет Бинош, председател на журито на Берлинале: Когато говорих с директора на фестивала Дитер Кослик, той ми каза, че е щастлив от факта, че в състезателната програма има седем жени-режисьори. И допълни, че са селектирани, защото филмите им са наистина са страхотни. Така че това е добра стъпка напред. Преди 10 години не беше така.

Честта да открие фестивала се пада на датско-канадската лента "Добротата на непознатите". Режисьорката Лоне Шерфинг се фокусира върху няколко души, които преживяват житейски кризи и върху начина, по който намират надежда, любов и ново начало.

Скот Роксбъроу, ръководител на европейския офис на "Холивуд рипортер": Може би по червения килим тази година няма да има много блестящи звезди, но за сметка на това много интересни, малко тъжни, дори тежки филми, предимно от Европа.

Три български имена се срещат в програмата, в рамките на отделните секции на фестивала.

Топ 24
Най-четени