НОВИНИ

Бесарабски българи ще учат дървообработване в Русе

Бесарабски българи ще учат в гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура в Русе. Идеята е на ръководството на училището, което смята по този начин да реши проблема с недостига на ученици след 7-и клас.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
18:20, 01.08.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

През тази учебна година от обявените 3 паралелки в русенската гимназия по дървообработване за прием след 7-и клас са заети местата само в две от тях. Затова директорът на гимназията споделя, че приемът на първите български ученици от задгранични територии може да стане още през следващата учебна година.

Мариана Гъркова, директор на Професионалната гимназия по дървообработване в Русе: За тази цел ние трябва да предоставим общежитие, добри условия за тези деца. Всеизвестен е фактът, че във висшето образование такива ученици има, студенти. Така че защо да не поканим нашите сънародници, тук, на родна почва, да придобият умения, които техните връстници придобиват.

Тепърва ще трябва да се извърви пътят и да се преодолеят много нормативни изисквания, тази идея да се осъществи - казва още Гъркова.

Мариана Гъркова, директор на Професионалната гимназия по дървообработване в Русе: С Агенцията за българи в чужбина също ще говорим, споделила съм идеята.
Андрей Лападжов, преподавател по специални предмети: По принцип е по-добре да имаме повече деца, съответно и повече специалисти да излизат, които са необходими за мебелната промишленост.

От гимназията споделят още, че ще почерпят опит от висшите училища у нас, които през последните години успешно привличат бесарабски българи. Ще разчитат и на българските общности в Украйна и Молдова за популяризиране на инициативата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вид помощ за деца сираци без пенсия
Нов вид помощ за деца сираци без пенсия
Кални порои заливат пътя Бяла-Русе
Кални порои заливат пътя Бяла-Русе