НОВИНИ

Изгряващата звезда на демократите Бето О'Рурк се кандидатира на президент на САЩ

Бившият конгресмен от Тексас Бето О'Рурк ще се кандидатира за президент на САЩ на изборите през 2020 година, обяви самият той пред местна телевизия в родния си щат. Определян за една от изгряващите звезди на Демократическата партия, 46-годишният О'Рурк става 15-ият кандидат, обявил, че ще се бори за номинацията на демократите на следващите президентски избори.

Александър Детев
от Александър Детев
10:48, 14.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света
изгряващата звезда демократите бето орурк кандидатира президент сащ

В родния си град Ел Пасо в щата Тексас О'Рурк обяви кандидатурата си след дълги спекулации за евентуално негово включване в битката за президентския пост в САЩ.

О'Рурк тръгва на тридневно посещение в щата Айова, където стартират първичните избори на двете основни партии за излъчване на кандидат-президент.

През ноември О'Рурк загуби сенаторската битка в Тексас, но мобилизира невиждана от десетилетия подкрепа за кандидат на демократите в традиционно републиканския щат. По време на кампанията си той успя да събере рекордните над 80 милиона долара дарения, пише Би Би Си. Още тогава се завъртяха спекулации за евентуална президентска кандидатура на О'Рурк, който по информация на "Вашингтон пост" през декември се срещна с бившия президент Обама.

Той е 15-ият кандидат, заявил своето желание да се изправи срещу Доналд Тръмп през 2020 година. Кандидатурата вече обявиха водещи фигури на Демократическата партия, сред които сенаторът от Вермонт Бърни Сандърс, сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън и бившият главен прокурор на щата Калифорния и настоящ сенатор Камала Харис.

В идните дни се очаква официално в надпреварата да се впусне и бившият вицепрезидент Джо Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов участва в откриването на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан
Борисов участва в откриването на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан
ВОЛЯ напуска парламента
ВОЛЯ напуска парламента