Да няма доплащане за тест лентите настояват диабетноболните

Да се премахне доплащането на броя тест ленти за диабетноболните поискаха от Националната организация на децата и младите хора с диабет.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
преди 4 години
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Макар и малко като брой, досега те са получавани напълно безплатно. Проблемът според организацията възниква след решението на НЗОК да приеме за реимбурсиране най-ниската цена на тест лентите, предложена от фирмите доставчици. Така пациентите, ползващи по-скъпи ленти на друг производител ще трябва да доплащат, за да получат същото количество.

;

Пациентската организация настоява ако касата държи да реимбурсира най-ниската цена, тогава да бъде увеличен броя на тест лентите, които се полагат. От Здравната каса коментираха, че ще изразят позиция по предложението след като то бъде обсъдено от Надзорния съвет.

Елисавета Котова - председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет:
След като има подадена такава ниска цена, нека да бъде за сметка на тест лентите, тази разлика, която е в парите да бъде за сметка на тестлентите и да бъдат увеличени с някакво количество тестлентите за пациентите. Те и без това са изключително малко и недостатъчни за всички.
Топ 24
Най-четени