НОВИНИ

Без метални детектори на Площада на джамиите

Израелските власти ще демонтират металните детектори на входовете към Площада на джамиите и ще ги заменят с други средства за наблюдение. Напрежението в Ерусалим рязко се засили, след като властите монтираха детекторите на входовете към комплекса на джамията Ал Акса в отговор на нападение срещу израелски полицаи.

bnt avatar logo
от Ива Стойкова
07:08, 25.07.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Металните детектори на входовете към Площада на джамиите в Ерусалим ще бъдат премахнати. Решението е било гласувано на правителствено заседание снощи, съобщи кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Израел засили мерките за сигурност около джамията Ал-Акса, след като на 14 юли въоръжени мъже убиха там двама израелски полицаи.

Металните детектори ще бъдат заменени с камери за наблюдение. Според израелски медии ще бъдат инвестирани 100 милиона шекела или около 28 милиона долара за оборудване и допълнително полицейско присъствие.

Новината за премахването на металните детектори подтикна няколкостотин палестинци да се съберат на Площада на джамиите и да празнуват. Дотолкова, че палестинец изрази радостта си с фойерверки и се наложи намесата на полицията.

По-рано специалният пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов предупреди, че ако кризата не бъде уредена до петък, тя може да се разрасне. "Опасностите ще нараснат, ако преминем още един цикъл на петъчни молитви, без да има решение на кризата", добави той.

Напрежението и сблъсъците заради металните детектори отне живота на цивилни граждани - петима палестинци и трима израелци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фонтаните във Ватикана пресъхнаха заради сушата в Рим
Фонтаните във Ватикана пресъхнаха заради сушата в Рим
Работодателите с предложения за отпадане на прослужено време пред премиера
Работодателите с предложения за отпадане на "прослужено време" пред премиера