НОВИНИ

Без плажове на брега на река Дунав

По Дунав не може да има регламентирани плажове. От една страна има законови пречки, а от друга – реката е прекалено опасна с подводните си ями и течения, казаха от Община Русе. Има вариант да се направи плаващ басейн, какъвто е съществувал преди години, но за това е необходима сериозна инвестиция.

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 11.08.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В района на Русе има няколко плажа, но всички те са забранени за къпане и са неохраняеми. Въпреки че за по-малко от месец трима души се удавиха във водите на Дунав при остров Люляка, хората продължават да ги използват.

Корнелия Маринова: „Когато се изтегли водата, ходим на Люляка. Там е много хубаво за плаж. Трябва да има спасител, Общината трябва да плаща.”

Законът обаче не позволява в заливна зона, каквато е брегът на Дунав, да има плаж. Реката крие и много рискове.

Спасимир Димитров – директор на Дирекция „Обществен ред и сигурност: „Много подводни ями, водовъртежи, мътност на водата, която не позволява при нещастен случай бързо да бъде открит пострадалия.”

За да няма недоволни, единственият вариант е да се изгради плаващ басейн, какъвто е имало през 30-те, а после и през 70-те години.

Спасимир Димитров: „Представлява едно плавателно средство, което за разлика от Дунава, има дъно и просто през него преминава дунавска вода.”

Засега обаче инвеститор няма. И тези, които влизат в река Дунав, ще трябва да разчитат само на късмета си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшив сигнал за терористична заплаха заради недоволен клиент
Фалшив сигнал за терористична заплаха заради недоволен клиент
Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района на Крим
Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района на Крим