НОВИНИ

Без привилегии за европейците във Великобритания след Брекзит

След излизането си от ЕС Великобритания ще отдава приоритет на висококвалифицираните имигранти, независимо от коя страна идват, заяви премиерът Тереза Мей. Тя ще очертае новата система в утрешната си реч пред конгреса на Консервативната партия в Бирмингам. Европейският съюз не е Съветския съюз с тези думи британският премиер се разграничи от сравнение на външния министър Джеръми Хънт в контекста на преговорите за Брекзит.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:58, 02.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Новата система за прием на имигранти ще бъде базирана на квалификация, а не на произход, изтъкна британският премиер. Според нея това ще позволи привличането на хора с търсени професионални умения от целия свят.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Новата политика по миграцията ни позволява да сложим край на свободното движение веднъж и завинаги. За първи път от десетилетия британското правителство ще решава колко хора и кой може да дойде в Обединеното кралство.

Планът е желаещите за дългосрочно пребиваване и работа на Острова да имат прагове на минимално заплащане и да гарантират, че не се конкурират за работни места, които могат да бъдат запълнени в страната, разкриват източници от Консервативната партия. Тереза Мей подготвя и ново предложение към Брюксел за Брекзит.

;

А на конференцията на торите в Бирмингам бившият външен министър Борис Джонсън отново отхвърли плана за Брекзит на Тереза Мей и призова партията да си върне доверието. Речта му се възприема като ярка, макар и непряка заявка за лидерския пост на консерваторите.

Борис Джонсън: Предложенията в сегашния план на правителството за Брекзит показват, че Обединеното кралство, с цялата си мощ, със сферите си на влияние по цял свят и с цялата си парламентарна история, не е в състояние да си върне контрола.

Джонсън се обяви срещу нови данъци и поиска допълнителни разходи за здравеопазване. Критикува опозиционните лейбъристи, спомена партийната икона Маргарет Тачър, отбеляза, че е позор да няма затворен банкер заради кризата от 2008-ма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново протестно шествие на майките на деца с увреждания
Ново протестно шествие на майките на деца с увреждания
България е на второ място по брой жертви от катастрофи в ЕС
България е на второ място по брой жертви от катастрофи в ЕС