НОВИНИ

Без резултат приключи срещата между Тереза Мей и Юнкер

Без резултат приключи поредният тур от преговори между Лондон и Брюксел по въпросите за Брекзит. Британският премиер Тереза Мей пристигна днес за среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, за да се опита да го убеди за отстъпки по развода. След кратка среща между двамата обаче стана ясно, че това няма да се случи. На този фон пред сградата на Комисията се провеждаше протест на еднорози.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:56, 20.02.2019
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Хладно посрещане и кратък разговор между Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер. За първи път двамата не се ръкуваха пред журналистите. А надеждите на британския премиер, че е възможно да убеди европейските лидери да направят отстъпки по Брекзит, не се оправдаха. Мей е отправила нови предложения, свързани с предпазния механизъм за ирландската граница, в опит да постигне сделка, която да бъде одобрена в парламента.

Но още преди срещата им, Жан-Клод Юнкер беше скептичен, че ще има някакъв резултат и вместо това реши да обясни на журналистите защо е сложил лепенка на лицето си.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Може би сте забелязали, че неволно се порязах тази сутрин. Бръсна се от 15-годишен и тогава това беше нормално. E, днес ми се случи отново. Казвам ви всичко това, за да не си помислите, че тази рана ми е нанесена от Тереза Мей.

Мей и Юнкер излязоха със съвместна декларация, в която се посочва, че няма пробив по Брекзит и че единственото, за което двете страни са съгласни, е че е необходимо да се срещнат отново в рамките на този месец.

Още вчера председателят на ЕК заяви, че стига Лондон да пожелае, разводът с ЕС може да бъде отложен. Засега Тереза Мей е категорична - Великобритания напуска на 29 март.

На този фон пред сградата на Комисията се проведе нетрадиционен протест. Група еднорози, която настояваше да бъде сложен край на Брекзит.

Найджъл Кларк, британец, живеещ в Брюксел: Знаете ли, Тереза Мей вероятно вярва в еднорози. Вярва, че компромис с Брюксел е възможен, преследва една фантазия, която се надява да й даде възможност да задъжи властта. Но това не е реално, точно както еднорозите. Управляващите в Лондон ни превърнаха в посмешище и е време това да спре.

След като вчера няколко депутати напуснаха редиците на лейбъристите, днес примерът им последваха и техни колеги от консерваторите.

Според източници в Уестминстър, ако преговорите по сделката за Брекзит останат в задънена улица, поне 15 министри може да гласуват за блокиране на напускането на ЕС. Членовете на кабинета може дори да предизвикат Тереза Мей да ги уволни, с цел да забавят развода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха задържаните лекари във Варна
Освободиха задържаните лекари във Варна
5,3 по Рихтер в Турция
5,3 по Рихтер в Турция