Сняг заваля в почти цялата страна. Денят за щастие премина без сериозни инциденти по пътищата. И въпреки предупрежденията, шофьори останаха блокирани на подбалканския път София - Бургас по-рано днес.

Към момента най-тежка е ситуацията в София Област. Над 20 тира, камиони и бусове попаднаха в снежен капан на подбалканския път в района на Козница за няколко часа. Снегорините са пристигнали на място, след подаден сигнал на 112 от бедстващите хора.

Сняг вали и на проходите Шипка и Прохода на Републиката. Преминаването през тях е при зимни условия. Около 5 сантиметра е натрупаният сняг, а пътят е почистен и опесъчен. За движение е затворен панорамният път към връх Бузлуджа, а през целия зимен сезон достъпа с автомобили до Паметника на свободата е забранен. Без сериозни инциденти премина днешния снежен ден. Проходът Троян - Кърнаре е затворен за автомобили над 12 тона до 12 часа утре. Над 1800 машини са в готовност да обработват пътищата в цялата страна.

Инж. Иван Досев, член на УС на АПИ: Имаме пълна готовност, всичките машини, които са ни необходими, са налични по пунктовете. В готовност са. На местата, където има снеговалеж и има отрицателни температури и възможност за заледяване, те са още от вчера вечерта на терен, опесъчават и подготвят терена, обработват го, за да няма заледявания и да се пътува безопасно и комфортно.

Очакваме снеговалежа да престане в ниските места до утре сутринта, а в по-високопланинските до 1 200 - 1 300 метра до утре по обед.

Над 160 машини почистваха снега в столицата. Следобед, преди интензивния трафик, улици и булеварди бяха обработени със смеси срещу заледяване. Големи закъснения на градския транспорт нямаше. От МВР и Пътната агенция напомнят на шофьорите да бъдат изключително внимателни, с оборудвани за зимни условия автомобили и да проявяват търпение.