НОВИНИ

Без съгласие за нови санкции срещу Русия завърши срещата на Г-7 в Италия

Без съгласие за нови санкции срещу Русия заради Сирия завърши двудневната среща на външните министри от Г-7 в Италия. На разговорите трябваше да се изработи единна позиция по сирийския конфликт, която американският държавен секретар Рекс Тилърсън да представи днес в Москва. Участниците бяха единни, че сирийската криза няма решение докато Асад е на власт.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:38, 11.04.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Срещата в град Лука, Италия, се проведе в контекста на американския въздушен удар в Сирия, който държавният секретар Тилърсън определи като необходим за националната сигурност на Съединените щати. В разговорите днес се включиха и първите дипломати от Турция, Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства, Йордания и Катар, които са против режима на Асад.

Рекс Тилърсън - държавен секретар на САЩ: Не искаме оставените без контрол запаси от химическо оръжие на режима да попаднат в ръцете на Ислямска държава и други терористични групи, които могат и искат да атакуват Съединените щати и нашите съюзници. Не можем да приемем за нормално употребата на химическо оръжие в Сирия или другаде.

Предложението на Великобритания за нови, конкретно адресирани санкции срещу сирийски и руски военни не получи нужната подкрепа. Тилърсън се надява да убеди ръководството в Москва да се дистанцира от режима на Асад, като от ненадежден съюзник. Заключителната декларация от срещата е 30 страници, американският въздушен удар е отворил прозорец за създаване на условия за начало на политически процес в Сирия като единствено решение на конфликта, обобщи домакинът Алфано.

Анджелино Алфано - министър на външните работи на Италия: Необходимо е да се разговаря с Русия, като тя не бъде притискана в ъгъла. Трябва да поискаме от Путин да оттегли досегашния си кредит на доверие към Асад. Мислим, че руската страна има всички лостове за оказване натиск върху Асад за да бъде заставен да спазва ангажиментите си по прекратяване на огъня.

Според Вашингтон, Русия е знаела за химическото нападение, защото дрон е летял над болницата в Хан Шейхун, където жертвите са потърсили помощ. Часове по-късно самолет е атакувал здравното заведение, което се тълкува като опит за прикриване на химическата атака. Американският въздушен удар е унищожил 20 процента от действащите сирийски самолети, посочи Пентагонът. Според Москва поразени са шест МиГ-23 и няколко сгради. Русия и Иран предупредиха, че при нов удар ще има ответни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компанията, изкарала насила пътник от самолет, не се изивни
Компанията, изкарала насила пътник от самолет, не се изивни
Незрящ мъж от Русе си върна радиоточката след репортаж на БНТ2
Незрящ мъж от Русе си върна радиоточката след репортаж на БНТ2