НОВИНИ

Без светлина в тунела за Брекзит след поредното гласуване в парламента

Все още няма яснота кога и как британците ще напуснат Европейския съюз, след като миналата вечер никое от осемте алтернативни предложения за Брекзит не получи подкрепа в Камарата на общините. Правителството обаче има намерение утре да внесе за трети път за гласуване в парламента Споразумението за напускане, договорено с Евросъюза.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:30, 28.03.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Британските депутати отново обявиха какво не искат в процеса на напускане на Европейския съюз след поредните дълги дебати и поредица от нощни гласувания. нито едно от осемте предложения не събра мнозинство. Идеята беше сред тези осем варианта депутатите да открият около кой е възможно да се изгради консенсус и мнозинство. Разнобоят обаче остава.

Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия: Преброихме осем пъти "не" снощи, сега се нуждаем от едно "да", за да продължим напред.
Дейвид Камерън, бивш министър-председател на Великобритания: Винаги съм вярвал, че верният отговор е споразумение за партньорство между Великобритания и Европа... точно за това е сделката на министър-председателя. Парламентът е блокирал.

След като парламентът няма вариант, правителството отново - за трети път предложи своя - Споразумението за напускане, договорено с Брюксел, което Тереза Мей пламенно защитава и дори заяви готовност да подаде оставка, в замяна на подкрепа за документа. Остава въпросът дали председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще допусне трето гласуване, след като постави условие в текста да има съществени промени.

Проблем за Тереза Мей е и категоричната позиция на северноирландската Демократична юнионистка партия, която поддържа мнозинството на правителството. Юнионистите обявиха, че няма да подкрепят документа заради включения в него предпазен механизъм за ирландската граница. Въпреки че спечели подкрепата на някои от привържениците на твърд Брекзит като Борис Джонсън, Тереза Мей до последно ще трябва да събира гласове за да бъде одобрена сделката.

Британският бизнес не скри разочарованието си. Председателят на Британската Търговска камара Адам Маршал заяви, че политиците са изоставили бизнеса и ги призова да престанат да преследват илюзии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установена е самоличността на загиналите при пожар в психодиспансера в Пловдив
Установена е самоличността на загиналите при пожар в психодиспансера в Пловдив
Антимафиотите работили най-много по акции срещу наркотиците през 2018 г.
Антимафиотите работили най-много по акции срещу наркотиците през 2018 г.