НОВИНИ

Без такса за молби от граждани на ЕС за постоянно пребиваване във Великобритания

Британското правителство отменя таксата при подаване на молби от европейски граждани за постоянно пребиваване във Великобритания след 30 март (предвидената дата за Брекзит). След като Великобритания напусне Европейския съюз, гражданите на блока вече няма да разполагат автоматично с правото да живеят на британска територия.

bnt avatar logo
от БТА
22:12, 21.01.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
без такса молби граждани постоянно пребиваване великобритания

Правителството първоначално заяви, че всички желаещи да останат във Великобритания трябва да подадат молба и да платят такса на стойност 65 британски лири.

В пилотен режим от днес започва процедурата по регистрация на всички граждани на ЕС във Великобритания, които искат да продължат да живеят или работят там без виза след Брекзит. Живелите във Великобритания не по-малко от пет години лица имат право да подадат молба за постоянно пребиваване, а живелите по-малко от пет години могат да кандидатстват за получаването на "предварителен статус".

Таксата при подаване на молба ще продължи да се събира до 30 март, а регистриралите се до тази дата ще получат парите си обратно. За нерегистриралите се съществува опасност от депортиране.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че правителството е взело решението за отмяна на таксата след изразеното във връзка с нея недоволство от над трите милиона граждани на ЕС, живеещи и работещи във Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венецуела потуши метеж в подразделение на националната гвардия
Венецуела потуши метеж в подразделение на националната гвардия
Русия изпраща два буксирни кораба към Керченския пролив в помощ на моряците
Русия изпраща два буксирни кораба към Керченския пролив в помощ на моряците