НОВИНИ

Без увеличение на данъците в големите градове

От днес започна данъчната кампания в по-големите градове. Общините сами определят, знаете, размера на местните данъци и такси. Какво трябва да знаем за плащането им, къде има отстъпки, какви са тази година размерите на местните данъци и как се изчисляват?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:39, 01.02.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Местните данъци и такси са различни за всяка община в страната. Те се изчисляват като промил от данъчната оценка на имота. В най-големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас размерът им остава същия както миналата година.

Заради въвеждането на правилото най-напред да се покриват по-старите задължения, а не тези, които данъкоплатеца е поискал да плати, от Столичната община очакват увеличение на приходите.

Отстъпка от 50% има за хората, които притежават само един имот. Тя трябва да бъде начислена още при формирането на данъка. Общината дава няколко възможности за заплащане на данъци - крайният срок за плащане наведнъж е 30 юни. Ако платите до 30 април получавате отстъпка 5%.

Може да платите и на две равни части. Такса смет, която обикновено е по-висока като сума може да се плати на четири равни вноски като последният срок е 30 ноември.

Данчо Барбалов, зам.-кмет на София: Повечето хора си плащат навреме данъците, за което им благодаря, естествено ако те не ги плащат върху тези суми започва да се начислява лихва. Рано или късно ние им правим ревизия и им връчваме акт и съответно те плащат с лихвите и с наказателна санкция това, което дължат към общината, така че броят на редовните платци се увеличават.

По-висок данък в сравнение с миналата година ще плащат в Русе. Там данъкът върху недвижимите имоти става 2 промила. Очаква се благодарение на това общината да получи 3 милиона повече приход.

Валентин Кръстев: Платих, без да мисля. Кметът каза, че този мандат му е най-сполучливата финансова програма. Значи кметът събира пари, за да му е добра програмата.

Юли Чендов: Не виждам какво се е променило към по-добро, че да се повишава данъкът. Гледайте - улиците непочистени, боклукът седи неоправен…

- На фона на малките доходи, особено на пенсионерите, какъвто съм аз - сериозно е…

Освен сериозно перо в разходите на хората, данъците са всъщност тези, с които общините основно финансират своята дейност. Те формират около 40% от приходите им. Останалите пари се набавят чрез европроекти, други субсидии и собствени приходи от дейност.

Ето защо местната власт има пълното право да се разпорежда с парите си, да определя различни отстъпки и стимули за данъкоплатците, така че да провежда свои спешни политики. Подобна идея е хрумнала на общината в Дупница, която опрощава данъците на семейства с новородени. Крайната цел е да стимулира раждаемостта.

;

Заплащането на местните данъци и такси е задължително и вече ще се покриват първо старите задължения, върху които се начислява и лихва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощ на книгите за Хари Потър и във Варна
"Нощ на книгите за Хари Потър" и във Варна
Димитър Делчев: Ако няма машини навсякъде, може да има касиране на изборите
Димитър Делчев: Ако няма машини навсякъде, може да има касиране на изборите