Рекордно ниска безработица. Работещите на възраст между 20 и 64 години са 72.6% по данни на Агенцията по заетостта. Според 40% от българските индустриални предприятия обаче, трудовият пазар у нас е застрашен заради нарастващата липса на хора с подходящa квалификация. Затова от Агенцията предлагат да се подбере резерв от работна сила сред бежанците у нас.

Моя съдба. Така бежанецът Муса Ниаси нарича България. Той е родом от Гамбия, но от 5 години живее у нас.

Муса Ниаси, бежанец: Никога не съм целял да дойда в България. Но когато кацнах в Истанбул просто се огледах за безопасно място и България ми се стори рай. Дойдох тук като политически бежанец.

У нас си намерил работа чрез Фейсбук. Днес работи в IT сектора. Завършил програмиране още в Гамбия. Муса дори създава уебсайт, който събира на едно място работодатели и бежанци.

От началото на годината потърсилите закрила у нас са 1 906 души. Страната ни е дала бежански статут на 273-ма. За тях Агенцията по заетостта има специална програми за обучение и осигуряване на субсидирано работно място от 6 месеца до 1 година.

За сега обаче са се възползвали само около 20 души.

Иво Иванов, Агенция по заетостта: От 6 души миналата година наети по тази програма, една година след приключване на финансирането, двама души са останали да работят.

В момента в Бюрото по труда са регистрирани само 15 души. Право на регистрация имат обаче само хората с уреден статут. Затова повечето си търсят работа чрез частни посредници.

Анелия Димитрова, КАТРО България: Най-вече преработвателната промишленост, също така в сектора на строителството, здравеопазването също има потенциал за заетост на бежанци, селско стопанство, аутсорсинг компаниите предлагат възможности.

Обикновено проблемът е, че нямат образование и не знаят нито български, нито английски.

Стимули за безработни, решили да започнат свой бизнес

Стимули за безработни, решили да започнат свой бизнес

От началото на годината 120 безработни са стартирали собствен бизнес с помощта на новите финансови стимули от Агенция по заетостта. Те са два вида - е...