НОВИНИ

Бежанските центрове са пълни на 11%

Трима арестувани след опит да преведат нелегално осем чужденци. По предварителни данни чужденците твърдяли, че са иракчани, но нямали документи. Целта им е била да достигнат до Западна Европа. По темата бежанци - данните на Държавната агенция показват, че центровете за мигранти в страната са почти празни.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:15, 21.07.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

В бежанския център в Харманли в момента живеят близо 200 души. Семейството на 29-годишната Сумая е от Афганистан. Пристигат в България преди 2 години, синът ѝ Сахай, който е на 7 години вече е научил български в харманлийското училище Алеко Константинов.

Сахай: В България е много хубаво. Бях в първи клас, сега съм във втори клас.

Родителите на Сахай са успели да намерят работа в България.

Сумая: Засега смятаме да останем в България. Тук е много хубаво. Синът ми ходи на училище. Аз работя в сладкарски цех близо до Хасково, правя баклави.

В момента в териториалните поделения на Агенцията за бежанците са настанени 577 души. Това е точно 11 процента от капацитета за настаняване.

Димитър Киров, Държавна агенция за бежанците: Информацията, която ние имаме за последната седмица е нулев миграционен натиск по границата.

Търсещите закрила са предимно от Ирак, Сирия, Афганистан и Пакистан. Капацитетът за настаняване в страната е общо 5190 души.

От началото на годината няма регистрирани инциденти на територията на цялата страна. При настаняването в центровете служителите отчитат пол, раса и религия, за да няма сблъсъци.

От януари досега 591 души са потърсили закрила. Отказ са получили близо 400 чужденци. Входящите трансфери по Дъблинския регламент са 69, а изходящите 31. Миналата година у нас са пристигнали 417 души, а изведените са 148.

Димитър Киров, Държавна агенция за бежанците: В края на 2014 г. подадените молби за закрила са 11 080 до този момента агенцията е приемала до 1000 - 1300 търсещи закрила чужденци. Сами разбирате, че разликата е драстична почти 10 пъти отгоре.

Чужденците, които получават статут на бежанец, могат да пътуват на територията на ЕС. Тези, които получават хуманитарен такъв трябва да кандидатстват за виза за държавата, в която искат да отидат. Ако производството на закрила не приключило в рамките на три месеца чужденците имат право да започнат работа в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните в Габрово полицаи помагали за продажбата на крадени коли
Задържаните в Габрово полицаи помагали за продажбата на крадени коли
Протестиращите в Шарково се разграничиха от политическите партии
Протестиращите в Шарково се разграничиха от политическите партии