НОВИНИ

Безплатна кампания за изследване на диабет в Силистра

Австрийска мобилна лаборатория вече втора година провежда безплатно скринингови изследвания за диабет и холестерол в Силистра, както и в други големи градове в България. По думите на експерти, от половин милион болни у нас, 200 000 дори не подозират за заболяването си. Инициативата се нарича „Дни за превенция срещу диабета“.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
18:40, 28.11.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Безплатната кампания се провежда в 23 български града. Проучването започва миналата година като експеримент – над 3 000 прегледа в 6 населени места. С 10 % се увеличава броят на болните всяка година. При отклонения в нивата на кръвната захар и холестерола, лекарите препоръчват да се вземат мерки веднага, а периодичен контрол да се извършва веднъж месечно. Диабетът атакува българина и в трите си разновидности - наследствен, възрастов и стресов. Може да се появи и като следствие на друго заболяване, по време на бременност и все по-често – при новородени бебета.

Д-р Даниела Попова
„Първите симптоми, които се появяват обикновено, е честото пиене на вода, съхнене на устата, често уриниране, сваляне на килограмите без определена причина.

Специалистите призовават за повече превенция и съветват, освен апарат за кръвно налягане, във всеки дом вече да има и апарат за кръвна захар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трайчо Трайков: Да се върнеш отново във властта е част от политическия процес
Трайчо Трайков: Да се върнеш отново във властта е част от политическия процес
Готови ли сме за зимния сезон?
Готови ли сме за зимния сезон?