COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Безплатна психотерапевтична грижа ще получават пациенти с тежки диагнози

Безплатна психотерапевтична грижа ще получават пациенти с тежки диагнози в Специализираната болница по хематология в София. Подкрепа ще има и за техните семейства. Ще се работи и с лекарите, които ще бъдат консултирани как да подобрят комуникацията с пациентите.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:53, 29.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
След като му спадне температурата, ще му прелеем биопродуктите.

Д-р Милчева е хематолог от 4 години. Животът на много хора е в нейните ръце, а това е огромна отговорност.

Д-р Камелия Милчева - хематолог в НСБАЛХЗ: Най-трудно е да кажеш на едни пациент, че не се повлиява от терапията и че заболяването му прогресира или заболяването му се е завърнало. Понякога си казваш защо да работя, когато пациентите ми умират.

Психолозите казват, че когато битката със смъртта е ежедневие, лекарите страдат не по-малко от пациентите. А това има последици.

Д-р Велислава Донкина - клиничен психолог: Ние прегаряме на работа, но започваме да страдаме като хора в отношенията си, в личния си живот.

Лекар, подложен на толкова силен стрес може да премине през поредица от кризи. Като защитна реакция, може да стане по-груб, дори бездушен в отношението си към пациентите.

Д-р Велислава Донкина - клиничен психолог: Това много пъти е така, но то има своето обяснение. Колко от нас са се замисляли всъщност какво преживяване е, какво представлява, ти всеки ден от живота си да виждаш тези ужасяващи неща.

Именно за да съхрани доверието между лекар и пациент ще работи екипът от психолози в болницата. Няма магичен начин как да се съобщи тежката диагноза, нито е лесно тя да бъде приета. Но трябва да се говори за нещата, които са страшни, казват психолозите. За да осъзнаеш с какво точно трябва да се пребориш и да започнеш да го правиш като лекар или пациент.

Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Алмодовар беше награден на кинофестивала във Венеция
Алмодовар беше награден на кинофестивала във Венеция