Безплатни прегледи за множествена склероза в столична болница

Кампанията "Множествената склероза не е присъда" продължава с нови инициативи. На 27 септември ще има безплатни прегледи в специализирания кабинет на столичната болница "Свети Наум".

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
преди 5 месеци
Чете се за: 00:40 мин.
Животът

Регистър на болните от множествена склероза в България няма. Неофициално те са между 8 и 10 хиляди души.

Акад. Иван Миланов, директор на МБАЛНП "Св. Наум": Множествената склероза е най-великата имитаторка. Тя може да протече с всички възможни симптоми. Поради тази причина диагнозата понякога е трудна.

Пациентите често подценяват симптомите, твърдят специалистите.

Д-р Ксения Кметска - МБАЛНП "Св. Наум": Когато отидат при невролог, той казва сигурно имаш шипове, а това са млади хора и известно време не се поставя точната диагноза.

Точна диагноза могат да поставят невролози от университетските клиники в големите градове на страната.

Д-р Ксения Кметска, МБАЛНП "Св. Наум": Множествената склероза обаче не е присъда, защото с тази диагноза пациентът ще бъде относително в добро състояние едно 10-15-20 години.
Здравка Цветарска, председател на фондация "Множествена склероза" България: При една навременно започната терапия могат да водят напълно нормален пълноценен живот - да следват мечтите си, да градят кариера.

У нас пациентите имат достъп до съвременна терапия, която се поема от здравната каса. В следващите няколко месеца в рамките на кампанията 'Множествената склероза не е присъда" невролози от София ще консултират пациенти от няколко града на страната.

Топ 24
Най-четени