Едно от най-често срещаните заболявания при жените не само у нас, но и в Европа, продължава да бъде ракът на млечната жлеза. За поредна година столичната болница "Света София" стартира кампания за профилактични прегледи за заболяването. Повече вижте от изпълнителния директор на болницата д-р Гергана Коларова, която гостува в Сутрешния блок на БНТ.

Д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа САГБАЛ "Света София": Не само в България, но и в цяла Европа в САЩ най-честото раково заболяване, което се диагностицира при жените, е рак на гърдата. Всяка година броят на болните се увеличава с 1,8%.

Разумно е профилкатичните прегледи да започват от 20-годишна възраст, защото за съжаление, заболяването засяга все по-млади жени, допълни д-р Коларова.

Много е важно заболяването да бъде хванато в начален стадий, за да може да бъде излекувана пациентката, обясни специалистът.

Д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа САГБАЛ "Света София": Най-важното е да избягваме стреса и да ходим да се преглеждаме всяка година.

Вижте целия разговор във видеото!

Увеличават се болните от рак на кожата

Увеличават се болните от рак на кожата

Зачестяват случаите на рак на кожата, предупреждават дерматолози. Ако преди години заболяването се е срещало сравнително рядко, то сега случаите се ув...