COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Безплатни противогрипни ваксини за хора над 65 години

Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години. Тази година програмата ще обхване около 10% от възрастните.

от БНТ
20:05, 10.09.2019
Чете се за: 00:50 мин.
Животът

Предвижда се постепенно до 2022-ра година да бъдат обхванати 25%. Лични лекари обаче споделят, че са затруднени, защото все още няма ясни критерии на кои хора да поставят безплатни ваксини.

Според статистиката около 2% от населението у нас се имунизира срещу грип. 63-годишната Добринка Добрева боледува всяка година Не се имунизира, защото няма пари за ваксина.

Добринка Добрева: "Бронхопневмонии даже правя. Майка ми също не се ваксинира. Тя е на 1 мижава песния, която не стига."

В поледните години майката на Добринка получавала тежки услжнеия след грипа. Те могат да се избегнат ако се имуизира. За първи път здравното министерство осигурява безлатни ваксини за 10% от хората над 65 години.

Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: "При 500 пациенти мои аз не мога да имунизирам 50."
Добринка Добрева: "Не е справедливо. Зашо на едни ще се ваксинират други не".

Личните лекари се надяват, че ще има ясни медицински критерии кой подлежи на безплатна имунизация.

Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: "Нека МЗ и НЗОК изработят критерии, за да няма скандали, няма разправии и най-малкото етични норми да бъдат нарушени в кабинета."

От здравното министерство съобщиха, че личните лекари ще получат указания за принципа, по който ще се поставят безплатните ваксини. Имуниациите започват през откомври. Жертвите на грипа в ЕС са около 40-хиляди годишно. У нас в периода 2007-ма 2017-та след пневмонии са починали над 16 хиляди души. Повечето от тях са над 60-годишна възраст. Противогрипната ваксина намалява с 80% смърните случаи при хора в напреднала възраст.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
За първи път на български излиза съвремeна китайска драматургия
За първи път на български излиза съвремeна китайска драматургия
Електромобили ще бъдат показани на изложението във Франкфурт
Електромобили ще бъдат показани на изложението във Франкфурт