НОВИНИ

Безплатни урологични прегледи в месеца на мъжкото здраве

Днес започна месецът на мъжкото здраве. Клиниката по урология в университетската болница „Св. Георги" в Пловдив също се включва в кампанията Мовембър с безплатни прегледи при специалист. Лекарите напомнят, че в рисковата група попадат всички мъже над 50-годишна възраст, а ранната диагностика на рака на простатата е решаваща за пълното лечение на заболяването.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
22:27, 01.11.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Карциномът на простатата заема второ място сред всички онкологични заболявания при мъжете. Тревожната статистика се допълва и от ниския брой на диагностицирани у нас. А причината е, че повечето мъже пренебрегват профилактичните прегледи.

Д-р Петър Антонов, уролог в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: Ракът на простатната жлеза няма симптоми и именно затова това профилактичният преглед, изследването на простатоспецифичния антиген, е от ключово значение за ранната диагностика. Прегледът при уролог не е страшен, няма нужда да бъдем срамежливи, няма нужда и да се правим на силни.

Най-застрашените са мъжете над 50-годишна възраст, а ако има фамилна обремененост, и след 45 профилактичните прегледи са задължителни. Защото откриването на заболяването в начален етап, значително увеличава шансовете за лечение.

Панчо Панчев - пациент: На всекиго препоръчвам, когато е по-рано, всичко е по-добре, когато закъснее човек - лошо.

Студентите по медицина също се включват в кампанията.

Йозлем Гюлджева - председател на Студентски съвет към МУ-Пловдив:Колегите, които са от по-горните курсове, като 4-ти,5-ти и 6-ти курс стажанти, могат да дойдат в клиниката и да бъдат част от профилактичните прегледи.

Безплатните прегледи в Пловдив ще бъдат през целия ноември, с предварително записване в клиниката по Урология на болница „Св. Георги".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ни постепенно затопляне на времето
Очаква ни постепенно затопляне на времето
​Момиченце на една годинка загина при пожар в плевенско село
​Момиченце на една годинка загина при пожар в плевенско село